Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coronavirusul capătă IZ PENAL: OLAF a deschis o investigaţie referitoare la produse falsificate legate de COVID-19

olaf bun

Este oficial - Toți cei care au profitat de panica generată de COVID -19 și au vrut sa se îmbogățească din fabricarea de produse false  vor răspunde în fața legii.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a deschis o anchetă referitoare la importurile de produse falsificate legate de COVID-19, ărecum măşti sau dispozitive medicale, care sunt ineficiente sau chiar periculoase pentru sănătate, a anunţat vineri instituţia, notând că ”epidemia de coronavirus a oferit din păcate noi oportunităţi pentru falsificatori de a profita de cererea mare din piaţă pentru produse medicale, de protecţie personală şi de igienă”, conform News.ro.

Citește și: Medicul Streinu - Cercel anunță că în România începe testarea în masă pentru coronavirus

OLAF şi administraţiile vamale naţionale colaborează pentru a preveni ca aceste produse contrafăcute sau interzise să intre în Uniunea Europeană.

Pe 19 martie 2020, OLAF a deschis o investigaţie legată de importurile de produse falsificate utilizate pentru combaterea infectărilor cu COVID-19, cum ar fi măşti, dispozitive medicale, dezinfectanţi, produse de igienizare şi kituri de testare.

Încă de la începutul pandemiei, OLAF a strâns informaţii despre acest trafic ilicit.

OLAF este în legătură strânsă cu autorităţile competente din statele membre şi ţări terţe şi oferă informaţii statelor membre în timp real.

”Blocarea intrării în Europa a acestor produse falsificate este esenţială pentru protejarea sănătăţii noastre şi combaterea cu eficacitate a virusului. În afară de faptul că sunt ineficiente în faţa virusului, aceste produse nu respectă standardele UE, fiind posibil dăunătoare pentru sănătate. De exemplu, acestea pot provoca o contaminare periculoasă cu bacterii”, arată un comunicat al instituţiei.

Infractorii sunt atraşi de posibilele profituri ilicite uriaşe. Vor să profite de pericolul şi nevoia în care ne aflăm, uneori disperată, pentru aceste produse.

”De exemplu, măşti contrafăcute au fost oferite online în siferite state ale UE, la preţuri cuprinse între 5 euro şi 10 euro, de aproximativ trei ori preţul normal. Măşti contrafăcute pentru copii sunt şi ele traficate fără scrupule”, potrivit OLAF.

Dovezi empirice sugerează că aceste produse contrafăcute intră în Europa prin intermediul vânzărilor online şi ajung în casele oamenilor prin intermediul serviciilor poştale sau de curierat. Acestea sosesc în containere cu certificate false sau sunt declarate ca fiind alte produse, iar apoi intră în canalele normale de distribuţie, sau sunt vândute pe piaţa neagră. Până la introducerea interdicţiilor de călătorie, produsele contrafăcute au mai fost introduse peste graniţă în valizele pasagerilor aerieni sau peste graniţele terestre, mai arată comunicatul OLAF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.