Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Corupția unui stat bolnav

Adevărul doare! Este greu de acceptat. Frustrarea atinge cote inimaginabile. Toleranța față de situația dezinfectanților este zero. Toți suntem interesați, cei din societatea civilă. Toți cei care vom ajunge la un moment dat într-un spital vom avea o grijă în plus, un stres suplimentar. Vom fi bănuitori, vom fi sceptici. Accidentul lui Dan Condrea, voit sau nu, analizele care să-i confirme identitatea, credibile sau nu, ne-au transformat într-o țară de neîncrezători. Nu mai avem încredere în nimic. În spitale, în servicii, în acele instituții ale statului care ar trebui să se ocupe și să se preocupe de siguranța statului, a cetățeanului.

Ceea ce creează revoltă este că autoritățile statului, chiar în această situație, cu cel mai mare scandal de corupție din întreaga istorie a României, se comportă ca și cum ar fi găsit un infractor de duzină. Se comportă în așa fel încât pare că singurul vinovat de această situație ar fi doar mortul! Autoritățile statului trebuie să răspundă de ce sunt doar 160 de epidemiologi în România, la peste 400 de spitale.

 

Președintele nostru ocupat și-a găsit timp doar pentru a sublinia că SRI-ul nu are nicio vină, că și-a făcut treaba, cu profesionalism, ca de fiecare dată. După această apreciere, SRI a declarat că discutatul caz Hexi Pharma nu este unul de siguranță națională. Cu alte cuvinte, în caz că este cineva vinovat, probabil patronul firmei în cauză.

Plicurile cu șpaga Hexi Pharma către atâtea spitale, manageri, directori, profiturile de zeci de milioane de euro ale acestei găști s-au făcut în detrimentul tuturor celor care au mers în spitale. Cei care s-au infectat, cei care au venit sănătoși într-un spital și au luat bacterii pe care le-au transmis și altora, sunt victimele acestor băieți șmecheri din sistemul de sănătate, probabil cu ajutor politic cât și al serviciilor care așa cum au declarat, au știut despre acest caz de mai bine de cinci ani.

 

Așa cum a descoperit echipa lui Cătălin Tolontan (parcă ar fi singurii din mass-media care fac anchete), nu doar Hexi Pharma a făcut acest tip de afaceri cu statul. Stat care ne arată că singura sa preocupare după 1990 este aceea de a îmbogăți diferite grupuri de ”băieți deștepți”. Acești băieți care nu știu cum arată realitatea din spitale, unele renovate pe vremea lui N. Ceaușescu.

Lipsa medicamentelor, a vaccinurilor, a plecării medicilor în afară, precaritatea condițiilor optime, dezinteresul față de sănătatea românilor este concluzia ultimilor douăzeci de ani. Într-un stat în care Sănătatea și Educația sunt importante doar în teorie nu este de mirare că am ajuns aici.

 

Corupția! Este cuvântul care ar descrie societatea postdecembristă. Suntem societatea care ne-am autodistrus industria, educația, infrastructura iar forța de muncă caută soluții decente de trai în afara statului. Am ajuns ca la aproape 100 de ani de la Marea Unire să nu avem o autostradă care să ne lege de Ardeal.

Suntem statul în care demnitarii importanți sunt, au trecut sau vor trece prin penitenciare. Suntem cei care am ieșit în stradă pentru a schimba un guvern după incendiul de la Colectiv dar am rămas indiferenți după descoperirile în ceea ce privesc dezinfectanții. Suntem cei care am demarat zeci de anchete în privința morților din decembrie 1989, chiar avem un institut de cercetare al Revoluției (eveniment derulat câteva zile) dar nu avem o preocupare pentru atentatul la siguranța națională de tipul Hexi Pharma, care cu siguranță a produs mult mai multe victime.

Tot din dezvăluirile lui Cătălin Tolontan aflăm că managerii din spitale percepeau comisioane și de 30%, iar o parte din bani mergeau către partidele care îi numeau. Sperăm că vom afla care sunt acei manageri, care sunt acele partide, care a fost și probabil care este traseul acestor bani. Cum vom afla?

SRI-ul, în acest caz, ca și în altele, face informări către aceeași politicieni, care pot fi corupți.

Dacă aceste informări ajung la oamenii importanți din partide, care au influență încât pot numi miniștrii, nu le vor păstra doar pentru ei, așa cum au făcut de peste cinci ani?

Ce garanții avem noi, oamenii simpli că aceste anchete vor fi corecte? Putem crede că de azi, dezinfectanții din spitale vor fi dezinfectanți, că medicamentele vor fi medicamente iar vaccinurile pentru copii, vor reapărea și vor fi în parametrii optimi?

Acest caz extrem de grav nu poate produce o demisie, o demitere sau câteva schimbări. Acest caz trebuie să ducă către sistem, către acești oameni care din lăcomie au călcat pe cadavre la propriu pentru propriul interes. Trebuie să aflăm, să îi știm.

 

Europa distrusă după al doilea război mondial s-a reconstruit treptat. Statele model de azi, au început reconstrucția cu educația și sănătatea. Chiar nu se întreabă nimeni azi de ce mințile noastre luminate, elevii cu rezultate bune, sunt invitați, cu burse să studieze și să rămână în statele occidentale? Este chiar așa de greu de priceput?

 

Așa era în 1947: ”Trebuie făcut totul ca anumite cazuri să fie discutate concomitent de mai multe comisii, oficii și instituții, însă nici una dintre ele să nu aibă drept de decizie înainte de a se consulta cu celelalte.” Punctul 15 al Directivei NKVD pentru controlul țărilor din Europa de Est.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.