Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

#Cotroceni2019: A rămas PSD lupul rău din poveste?

dorusupeala.ro
sectie de votare vot alegeri latrina

Rezultatul ultimelor scrutinuri electorale a fost influențat de mobilizarea (uneori exemplară și neanticipată) a electoratului împotriva unuia dintre competitorii electorali. Rând pe rând, Geoană, Ponta și Dragnea au reușit “performanța” de a-i aduce la urne pe cei care blamau PSD, votul acestora mergând înspre candidații care aveau șansa de a câștiga în fața “ciumei roșii”. Victoriile lui Băsescu și Iohannis au venit de pe urma demonizării candidatului PSD, acestora fiindu-le iertate gafele sau defectele, atâta timp cât au reprezentat singura alternativă în fața candidatului PSD. Mobilizarea tinerilor, alegătorilor din diaspora, dar și a celor indeciși a variat în funcție de antipatia conturată asupra candidatului PSD. Cu cât demonizarea PSD a fost mai mare, cu cât votul negativ a înclinat balanța în favoarea celuilalt candidat, limitând în același timp șansa PSD de a forma alianțe politice în turul II. Rezultatul obținut de PSD la alegerile europarlamentare a confirmat din nou mobilizarea unui segment important al electoratului împotriva lui Dragnea, însă după condamnarea acestuia, nivelul de antipatie la adresa PSD a scăzut.

După condamnarea lui Dragnea, Dăncilă și-a schimbat în mod radical imaginea (reușind performanța de a face cât mai puține gafe), în timp ce PSD a renunțat (cel puțin parțial) la retorica îndreptată împotriva justiției și a statului paralel. Metaforic, lupul din poveste și-a schimbat blana și (posibil) năravul. Retorica lui Iohannis și Barna a rămas îndreptată împotriva PSD, în încercarea de a menține vie imaginea guvernării din timpul lui Dragnea. În schimb, Mircea Diaconu se adresează electoratului PSD nemulțumit de direcția impusă de Dragnea și Dăncilă. Ponta și Tăriceanu își fac însă calcule pentru alegerile locale și parlamentare, înțelegând că vor avea de câștigat de pe urma demonizării PSD.

Pentru Viorica Dăncilă urmează însă două confruntări importante: în Parlament, pentru a rămâne la guvernare și în partid, pentru a convinge membrii și simpatizanții că nu sunt încă pierdute alegerile prezidențiale. Deși se confruntă cu o guvernare instabilă, avantajul pe care îl are candidatul PSD este acela că nu mai este lupul rău din poveste care aduce voturi contracandidatului. Mai mult, Iohannis începe să fie descris drept personajul negativ care blochează guvernul și este absent în momentele de acalmie politică.

____

Autor: Vladimir Adrian Costea, invitat

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.