Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Creşterea suportului financiar şi tehnic din partea BEI pentru investiţii în energie, principalele teme discutate vineri la Luxemburg

Facebook
virgil popescu

Creşterea suportului financiar şi tehnic din partea Băncii Europene de Investiţii (BEI) pentru investiţii în sectorul energiei din România şi sprijinirea proiectelor majore din acest domeniu au fost principalele teme discutate vineri de către ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, şi consilierul Niculae Havrileţ cu vicepreşedintele BEI, Christian Kettel Thomsen.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei remis AGERPRES, oficialii români au avut o întâlnire de lucru cu vicepreşedintele BEI la sediul instituţiei financiare din Luxemburg, scrie Agerpres.ro.

"Accelerarea investiţiilor pentru creşterea producţiei de energie regenerabilă, reducerea consumului de energie şi a facturilor şi îmbunătăţirea infrastructurii energetice naţionale şi locale este crucială pentru România şi ambiţiile climatice la nivel mondial. Vizita de astăzi la Banca Europeană de Investiţii oferă o oportunitate valoroasă de a consolida cooperarea dintre România şi BEI, cea mai mare bancă publică internaţională din lume şi partenerul principal în domeniul acţiunilor climatice şi din sectorul energiei. Aştept cu nerăbdare aprofundarea discuţiilor pentru a permite României să beneficieze pe deplin de noi finanţări şi suport tehnic disponibile prin Mecanismul pentru o tranziţie justă, Fondul de rezilienţă şi redresare şi Fondul de modernizare", a declarat ministrul român al Energiei.

BEI a acordat din 1991 şi până în prezent 1,2 miliarde de euro pentru investiţii în energie regenerabilă, eficienţă energetică şi în reţeaua de transport în România şi poate finanţa până la 75% din costurile eligibile ale proiectelor energetice din România în cadrul noului pachet de tranziţie energetică.

"Banca Europeană de Investiţii se angajează să sprijine noi investiţii în toată România pentru a îmbunătăţi sistemul de distribuţie a energiei electrice, pentru a valorifica energia hidroelectrică, solară şi eoliană şi a creşte eficienţa energetică ce susţine creşterea economică şi producţia industrială. Colegii mei din cadrul BEI şi cu mine suntem încântaţi să-i întâmpinăm pe ministrul energiei, Virgil Popescu, şi pe consilierul Niculae Havrileţ la sediul nostru pentru a discuta despre sprijinul sporit al BEI pentru tranziţia energetică, investiţiile publice şi private prioritare în sectorul energiei şi cooperarea de specialitate pentru a împărtăşi cele mai bune practici. Aştept cu nerăbdare să vizitez Bucureştiul în următoarele săptămâni pentru a aprofunda dialogul şi a anunţa un nou sprijin semnificativ pentru investiţiile energetice la nivel naţional din România", a subliniat vicepreşedintele BEI.

Christian Kettel Thomsen, responsabil pentru România, a găzduit întâlnirea de lucru cu experţii BEI în domeniul financiar, tehnic şi de tranziţie energetică, care a avut loc alături de reuniunea miniştrilor UE ai energiei, transporturilor şi telecomunicaţiilor în Luxemburg.

Potrivit sursei citate, BEI a confirmat continuarea susţinerii investiţiilor în tranziţia energetică din România ca parte a foii de parcurs în sectorul climei a BEI şi a sprijinului tehnic şi financiar pentru proiectele de decarbonizare din ţară. BEI poate finanţa până la 75% din costurile eligibile ale proiectelor energetice din România în cadrul noului pachet de tranziţie energetică.

În ultimele luni, BEI a colaborat îndeaproape cu Banca Naţională a României, autorităţile guvernamentale, băncile publice şi comerciale pentru a formula recomandări pentru stimularea finanţării proiectelor verzi în ţară.

Experţii BEI colaborează, de asemenea, cu partenerii români pentru a pregăti proiecte care să încurajeze eficienţa energetică, precum şi utilizarea sporită a combustibililor alternativi.

Banca Europeană de Investiţii este deţinută direct de cele 27 de state membre ale UE şi, în 2020, grupul BEI a acordat 809 milioane de euro ca sprijin pentru proiectele de rezilienţă împotriva COVID-19 şi pentru proiectele din sectorul educaţiei, apei eficienţei energetice şi investiţiilor private în România.

Din 1991, BEI şi FEI au acordat peste 17 miliarde de euro pentru investiţii private şi publice transformative în toată România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.