Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criticul literar Jean Starobinski a încetat din viaţă

myjourneytojesus.wordpress.com
lumanare

Marele critic literar elveţian Jean Starobinski, deopotrivă medic şi autor al unor cărţi devenite clasice ale criticii contemporane, a încetat din viaţă luni, la vârsta de 98 de ani, conform unui anunţ făcut de familia sa, transmite miercuri AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Klaus Iohannis face praf Guvernul! Reacție după decizia zilei

Starobinski a fost înmormântat miercuri, în cadrul unei ceremonii intime, la care au participat doar membri ai familiei şi apropiaţi.

Specialist în literatura secolului XVIII, Staro, aşa cum îi spuneau apropiaţii şi studenţii, este celebru pentru eseul său, "Jean-Jacques Rousseau, la transparence et l'obstacle" (J-J Rousseau, transparenţa şi obstacolul), reeditat de mai multe ori, dar şi pentru lucrări din domeniul medical şi psihiatric, aşa cum sunt "Histoire de la médecine" (Istoria medicinei) sau "Histoire du traitement de la mélancolie, des origines a 1900" (Istoria tratamentului melancoliei, de la origini până în 1900).

De asemenea, criticul elveţian a semnat şi analize literare ale unor autori precum Corneille, Racine, Montaigne, Diderot, Stendhal sau Baudelaire dar şi eseuri despre operă, artă sau despre critică.

Născut în noiembrie 1920 la Geneva, într-o familie de emigranţi evrei veniţi din Rusia şi din Polonia, Jean Starobinski a studiat literele dar şi medicina. Între 1946 şi 1949 a fost profesor asistent de literatură franceză la Universitatea din Geneva, iar între 1949 şi 1953 a fost internist la Spitalul Universitar din Geneva.

Ulterior, el a abandonat medicina pentru a se specializa ca profesor al istoriei ideilor şi de literatură la Universitatea din Geneva.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.