Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Criză fără ieșire la Sofia. Președintele Bulgariei va dizolva Parlamentul

reuters.com
Bulgaria Boiko Borisov

Preşedintele Bulgariei Rumen Radev, se confruntă cu necesitatea de a dizolva Parlamentul, de a numi o administraţie interimară şi de a convoca alegeri parlamentare anticipate în cel mult două luni - cel mai probabil pe 11 iulie - după tentativele nereușite de formare a unui Guvern.

Socialiştii bulgari au devenit sâmbătă al treilea partid politic care a refuzat să conducă un guvern după alegerile parlamentare de luna trecută, informează Reuters. Socialiştii, care şi-au pierdut aproape jumătate din mandate la alegerile din 4 aprilie, au spus că ar fi imposibil să se construiască o majoritate de lucru într-un parlament fragmentat şi vor preda mandatul imediat imediat după preluare pe 5 mai.

Decizia socialiştilor vine după ce atât partidul de centru-dreapta GERB al premierului demisionar Boiko Borisov, cât şi noul partid anti-sistem 'Există un Astfel de Popor' (ITN), condus de cântăreţul şi moderatorul de talk-showuri TV Slavi Trifonov, au renunţat la încercările de a forma un guvern.

Socialiştii au declarat că cele trei noi partide au refuzat să intre în alianţă cu ei. "Cele trei noi partide din parlament au arătat imaturitate politică, nu şi-au putut depăşi ego-ul", a declarat liderul socialist Kornelia Ninova ziariştilor după o întâlnire de partid.

"În această situaţie, în ciuda voinţei noastre pentru o schimbare, un guvern condus de noi, chiar şi unul temporar, este imposibil".

Furia populară împotriva corupţiei extinse după aproape un deceniu de guvernare a lui Borisov a sporit sprijinul pentru partidul anti-elită ITN şi pentru două formaţiuni mai mici anti-corupţie, deşi cele trei nu dispun de o majoritate în cameră.

O incertitudine politică prelungită ar putea împiedica capacitatea celui mai sărac stat membru al Uniunii Europene de a-şi relansa economia afectată de pandemie şi de a folosi în mod eficient fondul de redresare post-pandemie în valoare de 750 miliarde euro (896 miliarde dolari) al UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.