Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CSM, avertisment după raportul despre statul de drept: Probleme semnalate de Comisie se vor agrava în urma legii privind pensiile de serviciu

Inquam Photos / Octav Ganea
csm consiliul superior al magistraturii

Consiliul Superior al Magistraturii reacționează la publicarea celui de-al patrulea Raport al Comisiei Europene privind statul de drept, pe care îl consideră „un instrument extrem de util de evaluare pe baza acelorași standarde a calității actului de justiție, cadrului anticorupție, a pluralismului și libertății mass-mediei și a altor probleme instituționale legate de sistemul de control și echilibru”. CSM remarcă faptul că în raportul Comisiei Europene se menționează problemele grave în domeniul resursei umane, care riscă să afecteze calitate actului de justiție. Garantul constituțional al independenței justiției avertizează că tocmai aceste probleme semnalate de Comisia Europeană se vor agrava ca urmare a legii care vizează creșterea vârstei de pensionare și reducerea pensiilor de serviciu.

„Raportul din acest an al Comisiei Europene privind statul de drept, în capitolul dedicat României, notează, într-o notă pozitivă, “progresele semnificative” realizate “în asigurarea faptului că revizuirea legilor justiției consolidează garanțiile privind independența sistemului judiciar”. Comisia reține, astfel, că “noile legi ale justiției au adus schimbări importante în ceea ce privește organizarea carierei și regimurile privind răspunderea magistraților, numirea, revocarea și competențele procurorilor de rang înalt, precum și guvernanța Inspecției Judiciare”.

Cu referire concretă la progresele înregistrate din perspectiva Consiliului Superior al Magistraturii, se subliniază că, „astfel cum se menționează în Raportul MCV din 2022, noua componență a CSM, care și-a început mandatul în ianuarie 2023, reprezintă o oportunitate pentru asigurarea transparenței și a responsabilității”, dar și că “noul CSM și-a demonstrat angajamentul de a da un nou impuls în ceea ce privește transparența și responsabilitatea, prin publicarea online, în aprilie 2023, a unui plan de acțiune privind transparența și responsabilitatea”.

Totodată, este notată eficiența sistemului de justiție care “s-a îmbunătățit în general, iar dezvoltarea instrumentelor digitale a progresat constant”.

În această notă este reamintit portalul online ReJust “dezvoltat și gestionat de CSM, ce asigură disponibilitatea hotărârilor judecătorești” și care “a fost îmbunătățit cu funcționalități de căutare suplimentare și oferă acum acces la toate hotărârile instanțelor de prim grad de jurisdicție, ale tribunalelor și ale curților de apel”.

Consiliul atrage atenția însă asupra constatărilor din cuprinsul raportului, referitoare la deficitul tot mai mare de magistrați, care constituie o problemă îngrijorătoare, deoarece ar putea avea, în timp, un impact asupra calității și eficienței sistemului judiciar.

În acest context, intrarea în vigoare a proiectului de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu ar putea avea ca efect accentuarea deficitului de magistrați, care să conducă la paralizarea sistemului judiciar”, transmite CSM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.