Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CTP: Băsescu încearcă să pară un soi de al doilea preşedinte al României, dacă nu chiar primul

revista presei

Digi24:

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat  bilanţul celor 100 de zile de mandat, prezentat într-o conferință de presă de preşedintele Klaus Iohannis. „Klaus Iohannis a înţeles un lucru esenţial în ceea ce privește comportamentul unui preşedinte, lucru pe care predecesorul său l-a înţeles poate cel mai putin, și anume că preşedintele reprezintă în primul rând o rezervă de încredere a statului şi a naţiunii. Un preşedinte nu trebuie să se amestece în tot felul încăierări politice, nu trebuie una-două să-și facă auzit cuvântul”, a spus jurnalistul. În opinia sa, Traian Băsescu „încearcă să pară un soi de al doilea preşedinte al României, dacă nu chiar primul. Dă sfaturi, trasează directive, are viziuni. Iohannis i-a răspuns extrem de corect, de logic şi de sec. Problemele politice ale unor candidaţi, cum e Teodorovici (noul ministru de Finanțe, n.r), e răspunzător pentru ele premierul, nu preşedintele. Preşedintele trebuie să aibă alte criterii în ceea ce privește aprobarea numirii unui ministru. Ponta va răspunde pentru Teodorovici și pentru ce a făcut acesta în Parlament”. El a amintit că actualul președinte, „în ultima zi dinainte de alegeri, în campanie, a mizat pe această stopare a obstrucționării justiției prin Parlament și a dorit să obțină din partea Parlamentului colaborare pentru încheierea aceste perioade ruşinoase din istoria României, în care Parlamentul s-a substituit justiției”. În opinia jurnalistului, Klaus Iohannis ar trebui să „someze” Parlamentul și partidele să facă un calendar, într-un timp rezonabil, pentru schimbarea Constituției. „Câtă răbdare să avem? Dacă s-ar accelera și mai tare acest proces de chiuretare a furunculelor multe și cu rădăcini foarte adânci în corpul social românesc, vă daţi seama ce țipete ar fi, ce urlete, ce proteste! Are dreptate dl Iohannis, lucrurile trebuie făcute pas cu pas, dar fără a da vreun pas înapoi și fără a bate pasul pe loc”, a adăugat el.

Hotnews:

Ce nu a reusit noul presedinte in trei luni de zile este sa intre pe deplin in rolul de sef de stat. Aici sunt doua explicatii. Prima: sarind de la primaria Sibiu la in cea mai inalta pozitie din stat, s-a vazut silit sa inghita, sa digere si sa asimileze in scurt timp o cantitate uriasa de informatii, una mai delicata decat alta, sa se acomodeze cu teme inexistente pana ieri pe agenda sa si, mai imporant, sa-si formeze un punct articulat de vedere. A doua: echipa de la Cotroceni  nu este completa, ii lipseste expertiza pe domenii cheie (securitate, siguranta nationala, educatie, sanatate). Cea existenta s-a remarcat, in cea mai indulgenta apreciere, prin mediocritate. Unii consilieri s-au dovedit alegeri de-a dreptul proaste... Presedintele Iohannis nu a intrat inca in rol, inca nu respira autoritate, din actiunile sale nu rezulta anvergura functiei. In primele trei luni n-am retinut decat fuga de temele mari, autismul institutional si mediocritatea echipei. Inca mai poate corecta aceasta imagine. Noua, cetatenilor, nu ne foloseste la mare lucru calmul, linistea si zambetul unui presedinte convins ca tara se schimba singura in bine sub vraja lui.

RFI:

Mâine vine în România președintele turc Recep Tayip Erdogan. Este prima vizită a unui președinte turc în ultimii șapte ani. Ar urma să se vadă atât cu președintele român, cât și cu premierul, cu șefii celor două Camere și cu comunitatea turcă de aici. Informațiile au venit de la președinția turcă, vizita fiind confirmată abia în după-amiaza zilei de marţi de președinția română. E vorba de o vizită importantă, oficială, președintele turc fiind însoțit de mai mulți miniștri, de parlamentari și de oameni de afaceri. România are un parteneriat strategic cu Turcia încă din 2011, un parteneriat nevalorificat, la fel ca cel cu Polonia.
Președintele turc este în ofensivă de șarm în Europa de Sud-Est. După ce a fost criticat în repetate rânduri pe plan european pentru că nu respectă drepturile democratice în Turcia, iar negocierile de aderare ale Turciei la Uniunea Europeană au rămas blocate ani la rând, acum trei state fac parte din acest miniturneu: Slovacia, Slovenia și România... Va fi de văzut dacă vizita lui Erdogan va clarifica ceva în poziția Turciei față de cel mai apropiat conflict față de România, cel din Ucraina. Turcia a fost criticată după ce a acceptat oferta Moscovei de a face parte din proiectul TurkishStream, gazoductul ce va fi construit în locul South Stream.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.