Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum am putea aduce acasă tinerii din diaspora - o soluție

Inquam Photos
protest diaspora universitate

De când mi-am dedicat activitatea diasporei, m-am întâlnit cu mii de tineri, cu care am vorbit fie despre modalități prin care statul îi poate motiva să revină acasă şi, mai ales, cum ar dori aceştia să colaboreze cu statul român prin diferite proiecte din care toată lumea să aibă de câştigat.

Între ideile de proiecte discutate, cea mai populară a fost tema educației. Aşadar, proiectul care se poate cristaliza ar fi următorul:

Intensificarea prezenţei instituțiilor de învățământ din ţară (licee și facultăți) în rândul comunităților romanilor de pretutindeni. Cum se poate realiza asta? Fie prin însărcinarea a unui atașat pe educație sau, mult mai simplu, prin încurajarea participării la târgurile de educative a liceelor şi universităților din România ori prin organizarea de evenimente dedicate, împreună cu instituţiile româneşti din diaspora sau cu asociaţiile ori cultele.

În acest fel, ar creşte nivelul de informare asupra ofertei educaţionle româneşti în rândul celor din diaspora.

Ştim că multe locuri bugetate la facultăţile din ţară rămân neocupate. Şi cu siguranţă sunt români din diaspora care ar dori să studieze acasă, iar prin asta să şi revină în societatea românească (fie şi că rămân doar pe perioada studiilor şi tot ar fi un câştig pentru toată lumea).

Mai mult decât atât, unele universităţi au forme de învăţământ în alte limbi, iar cu o prezenţă mai mare şi în alte ţări ar aduce mai mulţi studenţi străini în ţară prin care, România ar putea deveni un HUB regional al educaţiei.

Având în vedere ultimul Eurobarometru, unde apare informaţia că ar fi în jur de 600.000 de copii şi tineri cu cetăţenie romana în diaspora, cu siguranţă că am avea de câştigat toţi, pe toate direcţiile, dacă anual s-ar reuşi ca măcar câteva mii de tineri cu cetăţenie romana să vină să studieze acasă; ar fi o formă concretă de a face ceva şi de a readuce acasă tinerii.

Totodată, s-ar putea acţiona tot de această manieră şi în cazul comunităţilor istorice. Aici poate ar fi mult mai uşor ca liceele şi universităţile româneşti să organizeze adevărate târguri prin care să îşi prezinte oferta.

 

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.