Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum e văzută din SUA lupta anticorupție din România

www.cmawebline.org
corruption coruptie

"Sistemul de stat de sorginte sovietica, inspirat din filozofia marxista, a conceput statul ca un dumnezeu care e in toti si toate. Conform acestui concept individul este in slujba statului, nu statul in slujba individului.", a scris președintele "Coaliției românilor pentru combaterea corupției” din SUA, Chris Terhes, pe pagina sa de Facebook.

"E surprinzator sa-i vezi pe unii din presa, societatea in civil, politica ori pretinsi intelectuali zisi de dreapta care toata ziua sunt cu anticoruptia in gura, insa metodele pe care le propun de fapt duc la cresterea coruptiei in loc sa o diminueze. Solutia acestora pentru combaterea coruptiei este sa faca statul mai extins, mai intrusiv pentru a controla cat mai mult, mai abuziv pentru a calca omul in picioare, crezand ca in felul acesta Romania va scapa de coruptie. Efectul acestor politici pe care le promoveaza au exact efectul invers diminuarii coruptiei, iar asta se vede din halul in care a ajuns Romania azi.

Coruptia, spun lucrarile de specialitate, este folosirea abuziva a puterii statului pentru folos personal sau de grup.

Cu alte cuvinte, coruptie veti gasi in institutiile statului si in raportul dintre stat si cetateni ori firme, nu intre indivizi, firme sau indivizi si firme.

Citește și: Dan Andronic, dezvăluiri EXPLOZIVE despre lupta Ponta-Coldea: O televiziune, motiv de disensiune

Doua persoane fizice sau juridice se pot insela, fura, jefui, dar nu au cum sa comita acte de coruptie una in raport cu alta.

Care dintre voi ati primit mita de la un altul ca sa-i faceti o lucrare in care sa iesiti in pierdere?

Daca va uitati in indexul cu privire la perceptia asupra coruptiei facut de Transparency International veti vedea ca tarile care au societati deschise, capitaliste (small government, cum ii spune aici), au coruptie mai mica.

Tarile, in schimb, care au un sistem de stat mai ales de sorginte sovietica, totalitara, au coruptia mai mare. Explicatia e foarte simpla: sistemul de stat de sorginte sovietica, inspirat din filozofia marxista, a conceput statul ca un dumnezeu care e in toti si toate. Conform acestui concept individul este in slujba statului, nu statul in slujba individului.

Din motivul de mai sus, cu cat statul e mai larg, mai extins, mai bagat in cat mai multe sectoare din societate, cu atat coruptia e mai mare in acea societate.

Citește și: Dan Andronic cutremură justiția din România: Dezvăluiri INCENDIARE despre triunghiul Ponta-Ghiță-SRI

Solutia, de aceea, pentru eficienta combatere a coruptiei - mai ales in Estul Europei - nu este sa fie statul cat mai intrusiv/abuziv/agresiv in raport cu cetatenii (cum era si in perioada comunista), ci oamenii/cetatenii cat mai intrusivi/vigilenti in raport cu statul, stand cu ochii pe el sa vada ce se intampla cu banii publici si ce decizii se iau. Din acest motiv statul trebuie sa fie "deschis", transparent.

Campanii anti-coruptie s-au dus in foarte multe tari din lume. Unele au fost de succes, altele nu.

Modul cum se poarta lupta anti-coruptie in Romania, focalizata doar pe actiuni de forta in vazul camerelor de filmat, s-a purtat si in alte parti din lume insa peste tot a fost un esec si nu a produs nimic bun pe termen lung.

Cand in mixtura asta ai bagat si serviciile secrete, care prin natura lor sunt lipsite de transparente deci, implicit, predispuse la coruptie, esecul anti-coruptiei este garantat.", a fost mesajul lui Chris Terhes de pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.