Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum poți contracara efectele negative ale statului pe scaun toată ziua

The Conversation
statul la birou sedentarism

O plimbare ușoară de cinci minute la fiecare jumătate de oră în care am stat așezați este metoda cea mai eficientă pentru a reduce efectele nocive ale sedentarismului de birou, arată un studiu publicat în revista științifică Medicine & Science in Sports & Exercise, citat de The Conversation.

Cercetătorii au rugat 11 adulți sănătoși de vârstă mijlocie și mai în vârstă să stea în laboratorul lor timp de opt ore – cât reprezintă o zi de lucru standard – pe parcursul a cinci zile separate.

Într-una dintre aceste zile, participanții au stat jos timp de opt ore, cu doar scurte pauze pentru a merge la baie. În celelalte zile, am întrerupt statul cu mersul ușor. De exemplu, într-o zi, participanții au mers timp de un minut la fiecare jumătate de oră. În altă zi, au mers timp de cinci minute la fiecare oră.

Scopul cercetătorilor a fost de a găsi cea „cantitate” de mers pe jos pe care o poate face o persoană pentru a compensa efectele dăunătoare pentru sănătate ale statului așezat. Au măsurat modificările nivelului de zahăr din sânge și ale tensiunii arteriale, doi factori de risc importanți pentru bolile de inimă.

Au constatat că o plimbare ușoară de cinci minute la fiecare jumătate de oră a fost singura strategie care a redus substanțial nivelul de zahăr din sânge în comparație cu statul jos toată ziua. În special, plimbările de cinci minute la fiecare jumătate de oră au redus cu aproape 60% creșterea bruscă a glicemiei după ce mâncăm.

Această strategie a redus, de asemenea, tensiunea arterială cu patru până la cinci puncte în comparație cu statul jos toată ziua. Dar plimbările mai scurte și mai puțin frecvente au îmbunătățit și ele tensiunea arterială. Chiar și o plimbare ușoară de doar un minut la fiecare oră a redus tensiunea arterială cu cinci puncte.

Pe lângă beneficiile pentru sănătatea fizică, pauzele de mers pe jos au avut și beneficii pentru sănătatea mentală. Le-am cerut participanților să își evalueze starea mentală cu ajutorul unui chestionar la început și apoi la finalul experimentului. Cu toții au spus că cele 5 minute de mers i-a ajutat să capete o dispoziție mai bună și le-a redus din oboseală.

Statul așezat o zi întreagă cu exerciții doar la final sau început de zi nu are efectele scontate

Persoanele care stau așezate ore în șir dezvoltă boli cronice, inclusiv diabet, boli de inimă, demență și mai multe tipuri de cancer, la rate mult mai mari decât persoanele care fac mișcare pe parcursul zilei. Un stil de viață sedentar îi expune, de asemenea, pe oameni la un risc mult mai mare de moarte timpurie, mai scrie The Conversation. Dar simpla practicare zilnică a exercițiilor fizice poate să nu inverseze efectele nocive ale șezutului asupra sănătății.

Astăzi, numărul orelor în care oamenii stau așezați au tot crescut. Acest lucru s-a agravat și din pricina pandemiei. COVID-19. Odată cu migrarea către munca la distanță, oamenii sunt mai puțin înclinați să se aventureze în afara casei în aceste zile. Așadar, este clar că sunt necesare strategii pentru a combate o problemă de sănătate publică în creștere în secolul XXI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.