Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum să câștigi alegerile într-un tur când nu ești PSD

sebastian lazaroiu

Ca să bați PSD la primărie, într-un oraș mare, ai nevoie de două tururi de scrutin. Alegerile din iunie 2016 sunt într-un singur tur, deci, teoretic, candidatul PSD e ca și câștigător la București.

Dar, stai!, ar mai fi o soluție. Să faci ca acest singur tur, de pe 5 iunie, să arate ca și cum ar fi al doilea tur de scrutin.

Da, asta e soluția miraculoasă. Candidatul de pe ”partea dreaptă” care va reuși să pună în scenă iluzia a două tururi de scrutin, ar putea câștiga Primăria Capitalei.

Cum faci asta? Iată câțiva pași:

Primul: mai întâi de toate trebuie să fii un candidat redutabil, unul exploziv, cu mesaje de forță care să facă să reverbereze sufletele votanților

Al doilea: trebuie să fii un candidat care să aibă o istorie anti-PSD, victorii indiscutabile în fața lor, poziții intransigente, adversitate naturală

Al treilea: trebuie să muți toată miza campaniei spre această temă: ”candidatul PSD este favorit. cine îl poate bate?”

Al patrulea: trebuie să lași toți ceilalți competitori din spectrul de dreapta să se lanseze înaintea ta, să se macine, să se erodeze. Să fie cântăriți de public și publicul să strâmbe din nas: să spună ”nici ăsta”, ”nici ăsta”, ”nu prea”, ”hm, nici el”, ”nici ea”. În fond, până la începutul campaniei electorale trebuie să se desfășoare primul tur de scrutin. Electoratul să-și formeze deja o ierarhie a candidaților, în funcție de capacitatea de a învinge PSD. Despre asta e de obicei primul tur - despre selectarea unui ”challenger”.

Al cincilea: te lansezi în buza campaniei, atunci când primul tur pare a intra pe ultima sută de metri. Te arunci în luptă și ”sugi tot oxigenul” candidaților de pe partea dreaptă. Lumea te recunoaște imediat ca masculul alfa, liderul. Poate ai bube-n cap, poate mai ai tinichele atârnate de coadă, dar, dacă nu ești tu, atunci e PSD.

Al șaselea: ai nevoie de o bună mobilizare în online, acolo unde PSD pierde sistematic. Acolo trebuie să crești valul anti-PSD, pe rețelele de socializare, cum s-a întâmplat în noiembrie 2014, noiembrie 2015 și, zilele trecute, cu ”legea defăimării”. De acolo până în media convenționale și până în offline mai e doar un pas. Ești ”anti-PSD” sau nu mai ești deloc! Curentul împinge puternic în direcția asta. Oricine joacă altceva devine irelevant.

Oricât ar părea de ”nedemocratic” să porți campania pe altceva decât pe teme de interes pentru cetățeni, asta e perspectiva pragmatică, asta e rețeta succesului.

În realitate, nimeni n-a câștigat alegerile în București cu un program convingător. Dimpotrivă. Blaga avea un program impecabil în 2008, dar a câștigat Oprescu cu ”autostrada suspendată”. Tot Oprescu s-a cățărat pe valul USL/anti-Băsescu în 2012. În 2004, Băsescu a câștigat împotriva totalitarismului PSD. Așadar, temele victorioase au fost teme politice, nu tehnice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.