DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cum să crești salariul brut pe economie cu circa 20% fără să se simtă în buzunar? Profesor de șmen economic: PSD

BINGO: aducerea salariului brut la costul salarial total crește salariul brut pe hârtie cu peste 20%, dar nu înseamnă majorare salarială în buzunarul românilor! Voi demasca acest șmen economic populist.
Să facem legăturile:
Liviu Dragnea ne spunea acum o săptămână că "Legea salarizării nu se poate aplica fără transferul contribuțiilor de la angajator la angajat".
Domnul Hossu reacționează imediat și recunoaște că "PSD a încercat un șantaj împotriva sindicatelor și insistă asupra transferului de taxe".
Să ne reamintim acum că în programul de guvernare al PSD se promiteau: salarii medii brute de 4000 de lei, dublarea punctului de pensie, salariu minim de 1750 de lei până în 2020, țineți-vă bine că mai sunt câteva săptămâni: impozit zero pe venitul salarial sub 2000 de lei și TVA de 18% de la 1 ianuarie 2018.
De ce s-au încurcat PSD-iștii? Pentru că toate calculele lor se bazau pe trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, fără a recunoaște acest lucru în programul de guvernare. Această mutare a taxelor duce la o majorare artificială a salariului brut al salariatului, pe hârtie, și automat la creșterea efectivă a contribuțiilor salariaților la fondul public de pensii, ceea ce afectează salariul net primit în buzunar.
Să luăm un caz concret simplificat: la un salariu net de 100 de lei, primit în mână de un salariat, salariul brut este de 121 pentru că angajatul plăteşte 21 de lei contribuții la stat. Dar costul salarial total al angajatorului este de 148 de lei, întrucât el plătește alte contribuții la bugetele de stat, încă 27 de lei. Așadar, la un salariu net de 100 de lei în mâna salariatului, statul încasează 48 de lei. Dacă muți cei 27 de lei de la angajator la angajat, salariul brut îți crește la 148 de lei. Față de cei 121 de lei salariu brut în varianta inițială obții o creștere statistică de 22% a salariului brut pe hârtie. Ghiciți ce? PSD a promis majorarea anuală cu 20% a salariului brut.
Așadar, măririle de salarii din noua lege a salarizării publice nu sunt nici pe departe cele anunțate, ci vor acoperi doar reducerea reală a salariului net dată de creșterea contribuțiilor de asigurări sociale plătite de angajator aplicându-se procentele actuale la o bază mai mare de impozitare). Ba s-au mai și complicat dând drumul la unele majorări, pe ici - pe colo, care au adâncit și mai tare anomaliile prin care un infirmier are salariul unui medic, șoferul parlamentar cât a unui cadru universitar, iar funcționarii parlamentari și ai primăriilor au de două ori salariul unui medic sau al unui profesor universitar, chiar de trei ori salariul unui învățător.
Pe scurt, PSD trebuie să facă bugetul pentru anul următor și încă nu știu pe ce baze. Nu au nici legea salarizării publice unitare, nici TVA redus. Șmenul populist de stânga a fost demascat! Luați-vă la revedere de la promisiuni! Să ne bucurăm de acciza mărită la combustibil și de creșterea galopantă a prețurilor la utilități, dar mai ales de recordul minim istoric al investițiilor publice raportate la PIB din 2000 încoace care ne dau perspectivele reale ale dezvoltării educației, sănătății și infrastructurii deloc roze.

Întrevăd cel mai populist și necompetitiv buget al țării, care nu va avea legătură nici cu performanța economică sau a aparatului bugetar, nici cu dezvoltarea reală, nici cu promisiunile din campania electorală, doar cu "spălarea" păcatelor din justiție ale greilor din PSD.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.