Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum să nu `iei țeapă` când cumperi pe internet și de ce este bine să ai un card dedicat plăților

TEZAUR
cumparaturi online

Cumpărăturile online au luat amploare în pandemie, iar cei care au folosit aceste metode le folosesc și în continuare, ținând cont de câteva elemente de bază care îi asigură că nu sunt fraudați.

„Pentru că poți fi foarte ușor păcălit să trimiți bani către persoane sau firme necunoscute, tu crezând că faci o plată către un prieten, sau pentru un produs pe care vrei să ți-l cumperi online. Cu alte cuvinte, să căscăm bine ochii, înainte de a deschide portofelul”, precizeazî Irina Chițu, director Finzoom.

Cea mai bună apărare împotriva fraudei, este prevenția.

Accesează doar site-uri de încredere. Pentru a cunoaște informații despre un site web, poți căuta recenzii despre el, pe motoarele de căutare. Fiindcă, dacă au fost probleme cu acel site, sigur s-au mai plâns și alte persoane. Caută informații de livrare, detalii de contact, care este politica de retur etc. Și verifică URL-ul site-ul de pe care faci cumpărături. Să aibă în fața numelui un lacăt, sau să înceapă cu ”https://” - unde „s” vine de la ”securizat”.

Ai grijă și ce conexiune de internet folosești. Nu folosi rețele de internet publice, atunci când accesezi conturile tale online, sau faci plăți pe internet. Dacă nu ai propriul internet pe mobil, atunci mai bine așteaptă să ajungi acasă, sau unde ai internet securizat, pentru a face achiziția online. Și, nu uita că telefonul și laptopul tău au nevoie și ele de programe antivirus și parole puternice, pentru a ține departe ”musafirii nepoftiți”.

Nu da click pe link-uri primite pe mail sau pe rețelele de socializare, chiar dacă vin de la prieteni. Nu te grăbi și eventual copiază link-ul și deschide-l separat, verifică-l într-un alt browser de internet. Prietenul tău s-ar putea ca nici el să nu știe că ți-a trimis un link viciat, sau tu să fii convins că vorbești online cu el, dar de fapt să fie altcineva. Mie așa mi-a fost furat recent contul de Instagram și, până l-am recuperat, toți prietenii mei au fost bombardați cu link-uri și îndemnuri de investiții. Atenție la „ofertele de nerefuzat” deoarece, de cele mai multe ori, sunt înșelătoare.

Ai ceva de vânzare și pui anunț pe site-uri specializate de internet? Te bucuri că încep să te contacteze potențiali cumpărători interesați în ceea ce oferi tu. Însă, dacă ți se cere numărul cardului ca să îți transfere banii pe el, acesta este un mare semnal de alarmă. Cardurile sunt doar pentru plăți, nu pentru încasări! Nu comunica nimănui datele cardului tău și nu le trimite pe mail, sau prin mesaje pe rețelele de socializare.

Verifică des contul bancar, sau activează la bancă alerte pentru orice ban care pleacă sau intră în contul tău de card. Dacă primești mesaj că tocmai ai cumpărat ceva de la un magazin necunoscut sau din alt colț al globului, vei afla instant că ți-a fost clonat cardul și poți să îl blochezi. Pentru aceasta, salvează în telefonul tău sau undeva la îndemână, telefoanele de urgență ale băncii, care sunt inscripționate pe spatele cardului.

Nu împrumuta nimănui cardul tău și blochează-l dacă nu îl mai găsești.

Nu îți ține toți banii în același cont sau pe card – mai bine transferă o parte în cont de economii și mută-i online pe card, ori de câte ori ai nevoie să plătești - fiindcă, dacă îți pierzi cardul sau îți este compromis contul, să nu aibă alții acces la toți banii tăi.

În timpul plății

Folosește un card de debit virtual, sau unul dedicat plăților online. Cardul virtual te ajută să faci diverse plăți online, fără teama că datele tale ar putea fi compromise, deoarece acesta nu există în format fizic, iar toate datele sunt stocate în aplicația bancară. Băncile permit atașarea de carduri multiple la același cont, unele carduri virtuale fiind chiar ”de unică folosință”.

Dacă ai orice îngrijorare legată de site-ul accesat, de produse sau plată, nu plăti online și alege să faci plata la livrarea produsului.

Iar când alegi să plătești online, verifică cu atenție detaliile tranzacțiilor în procesul de autorizare, în SMS-ul primit sau în aplicația bancară.

Toate tranzacțiile cu cardul online, efectuate în spațiul economic european, se realizează cu autentificare strictă ”cu doi factori", aleși din trei categorii: ceva ce tu știi (un PIN, o parolă), ceva ce tu ai (un dispozitiv mobil, sau un token) și ceva ce tu ești (folosește amprenta, recunoașterea facială). Este însă și responsabilitatea ta, în momentul când autorizezi o plată pe internet. De exemplu, asigură-te că ceea ce vezi, este ceea ce intenționezi să autorizezi. Nu recunoști suma, nu recunoști comerciantul în ecranul de confirmare de pe telefon sau calculator, nu mergi mai departe. Dacă tu autorizezi plata, banca nu prea poate să îți mai oprească banii.

După ce ai efectuat plata

Păstrează orice comunicare ai avut cu vânzătorul, comerciantul și site-ul de pe care ai făcut cumpărături. Și nu te sfii să faci plângeri.

Anunță imediat banca dacă ți se pare ceva în neregulă cu o plată, sau cu cardul tău. Anunță Poliția dacă și-a fost furat cardul, banii sau identitatea online. Anunță ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) pentru orice problemă ai cu un comerciant online.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.