Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum să te aperi de impostori

alexandru petria

Încearcă să te intimideze. Arată sigur pe el, îşi aranjează cu hotărâre cureaua, cravata, scoate un sunet indefinit ca să-şi regleze vocea. Şi vorbeşte de sus, ca şi cum ar fi singurul deţinător al adevărului. Sau măcar unul dintre puţinii iniţiaţi, membru al unui club unde nu are acces fitecine. E pătruns de propria importanţă, exersează cu tupeu ariile persuasiunii. Este ironic cu subordonaţii.

Nu cred că nu l-aţi văzut, la diferite firme, în parlament, în guvern, printre scriitori şi jurnalişti. Are aerul că România se sprijină pe umerii săi. Dacă ar strănuta, negreşit ar urma o mare nenorocire, un cataclism. Nu are ezitări, se crede întruchiparea lucidităţii.

E protocolar în public şi colocvial spre golănaş în privat, semnează cu toate titlurile academice, proţăpite înaintea numelui. Dacă are, normal. Cum le-a obţinut, e o altă poveste. Cum altă poveste e şi cum şi-a obţinut averea.

E un om de bază. Tu, un pulifrici în viziunea respectivului. Vrea să-l cauţionezi cu încrederea ta, să-i accepţi deciziile. Să-l aplauzi, de ce nu?

Cum să te aperi de el, să-i conştientizezi goliciunea interioară, impostura, să nu accepţi să te domine? Există o metodă pe care am exersat-o, funcţionează de minune. Îl detaşezi cu ea, fulgerător, de aureola pe care i-o dau temporar funcţiile, atributele exterioare ale autorităţii. Am învăţat-o din scrierile lui Winston Churchill. E simplă. Îl imaginezi pe deputat, pe ministru, pe administratorul de societate comercială, pe vreun critic literar sau ziarist înfumurat pe toaletă. Scremându-se, cu ochii deveniţi oblici de la constipaţie. Şi sigur te apucă râsul. Sau doar surâzi, dacă eşti chiar în faţa lui, şi-ţi păstrezi mascată brusca înveselire. Încercaţi şi-o să vă convingeţi. I se spulberă ascendentul.

Acum, probabil, unii o să se întrebe de ce am surâs, uneori, de fapt, lângă ei. Foarte bine. Măcar să le dea ocoale, prin capete, un subiect tăios de meditaţie.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.