Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se schimbă scena politică după moartea lui Corneliu Vadim Tudor

vadim

Disparitia lui Corneliu Vadim Tudor, care esra ultimul reprezentant al nationalist-comunistilor, va contribui la redistribuirea unor voturi? Exista sau nu o mostenire politica marca Vadim? Sunt întrebările la care încearcă să răspundă Sorin Roşca Stănescu, într-un comentariu remis redacţiei stiripesurse.ro.

"Partidul Romania Mare a disparut, practic, de pe scena politica in urma cu sapte ani, chiar daca numele a ramas si a continuat sa fie, din cand in cand, vehiculat. Mai ales atunci cand unul sau altul dintre apropiatii lui Vadim a incercat sa inhate stampila. Dar electoratul, in sine, s-a pulverizat. Realitatea este ca doar o mica parte din fostul electorat PRM, acel PRM care a obtinut un scop de 25%, mai graviteaza, in prezent, nu pe aceeasi orbita, dar pe o orbita relativ apropiata.

Vezi şi: Traian Băsescu, mesaj ULUITOR la moartea lui Corneliu Vadim Tudor / VIDEO

Golul PRM nu a mai putut fi umplut de cel putin sapte ani. A fost un electorat batran, retrograd, ultra conservator, in sensul dorintei manifest de a salva ceva din simbolistica, din retorica si din paternele comuniste si el s-a consumat pe cale naturala. A existat atunci, in zilele de glorie ale PRM un electorat relativ solid, alcatuit din cealalta extrema a societatii. Tineri, multi dintre ei chiar intelectuali, care dintr-un motiv sau altul – motivele fiind, in general, bine intemeiate – refuzand pe rand ofertele inconsistente ale celorlalte partide politice, si-au imaginat ca se regasesc sub drapelul PRM. Ceea ce a mai ramas sau s-a perpetuat prin noile valuri de tineri din acest electorat contestatar si, in esenta lui, anti-sistem a fost preluat de alte partide. Sau, in mod direct, de alti lideri politici care, catarandu-se la putere cu ajutorul sistemului, se manifestau cat mai vocal ca lideri anti-sistem. Din aceasta perspectiva, campion este Traian Basescu. Pana si dusmanii sai cei mai inversunati trebuie sa admita faptul ca, la un moment dat, acesta a stiut sa coaguleze in jurul sau o imensa masa de tineri care isi manifestau dispretul fata de intregul sistem politic si social pus la dispozitia lor. Pana si astazi, Traian Basescu pastreaza in jurul sau un nucleu dur, este adevarat, extrem de restrans numeric, al acestui bazin electoral.

In fine, vorbim despre nationalisti ferventi si despre nationalisti extremisti. Pentru ca nu este adevarat si a fost o mare minciuna in epoca, lansata de prietenii lui Corneliu Vadim Tudor si, respectiv, de adversarii sai cei mai inversunati, ca sustinatorii PRM ar fi fost doar unii sau doar ceilalti. Cand Corneliu Vadim Tudor a fost la un pas de a castiga presedintia Romaniei, se bucura de sustinerea ambelor categorii. Ce se intampla cu acest electorat? Nationalisti extremistii, dupa opinia mea, pur si simplu, s-au resorbit. Numarul acestora a scazut atat de mult incat, pentru moment, in Romania, un partid gen partidul fundamentat de Le Point (probabil, Le Pen - n.r.) in Franta si reprezentat astazi de fiica acestuia, nu se poate regasi in Romania. Atatia cati mai sunt acesti nationalisti extremisti bajbaie si se ineaca intre alte bazine electorale, strigatul lor de lupta nemaifacandu-se auzit.

Vezi şi: ADEVĂRUL despre AVEREA lui Corneliu Vadim Tudor: Azi a ieșit totul la iveală

Ramane insa un electorat masiv, care cred ca este in crestere, cel nationalist, a carui amprenta de ultima ora este, daca nu anti-europenismul, anti-atlantismul sau anti-globalismul, in orice caz, euroscepticismul si atitudinea circumspecta rezervata fata de asaltul unor pseudo-valori occidentale asupra societatii romanesti. Acesti cetateni sunt in egala masura preocupati de independenta, de suveranitatea nationala si de siguranta nationala, in sensul larg si generos al termenului.

Ei bine, PRM, avand, pana la trecerea in nefiinta a lui Corneliu Vadim Tudor, un lider din ce in ce mai prafuit si mai oboist in ultimii ani, a fost incapabil sa coaguleze acest bazin electoral aflat in crestere. Nu a reusit sa o faca nici Traian Basescu care s-a identificat, de prea multe ori, cu valori contrare aspiratiilor acestor cetateni. Tradand sau sacrificand sau batjocorind idealuri si crezuri nationale. Nationalismul sanatos, din ce in ce mai manifest, nu a putu fi adjudecat, nici de PSD ale carui mesaje patriotice, fie au lipsit, fie au fost false, si nici de UNPR care, in mod vizibil, a fost mai degraba un partid de stransura, alcatuit, fie din dejectii ale altor partide, fie, pur si simplu, din politicieni traseisti care nu s-au putut regasi niciunde altundeva.

Spatiul, asadar, ramane gol. Iar un spatiu gol, aflat in crestere, poate reprezenta, in perspectiva, o veritabila gaura neagra pentru politica romaneasca. Cred ca societatea se afla, efectiv, in asteptarea unui lider autentic al nationalistilor", scrie SRS.

Vezi şi: Detalii incredibile despre inmormantarea lui Vadim Tudor

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.