Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea Constituţională mai desfiinţează un articol de lege: Contestarea amenzilor la ISCIR, necontituţională

ccr

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis marţi că dispoziţiile privind contestarea procesului verbal, prin care inspectorii ISCIR au aplicat sancţiuni şi contravenţii, sunt neconstituţionale. 

CCR a luat în dezbatere, marţi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.25 şi art.26 din Legea nr.64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil.

CITEȘTE ȘI: Îți crește păr în urechi? Este printre primele simptome ale unei boli grave

Art. 25 prevede: "(1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către inspectorii de specialitate din cadrul ISCIR. (2) Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal de constatare a contravenţiei jumătate din minimul amenzii aplicabile; inspectorii de specialitate din cadrul ISCIR fac menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal de constatare a contravenţiei. (3) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei se poate face contestaţie în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal de constatare a contravenţiei. (4) Contestaţia se adresează inspectorului-şef al inspecţiei teritoriale de care aparţine inspectorul constatator". 

Art. 26 stipulează: "Dispoziţiile art. 24 şi 25 referitoare la contravenţii se completează cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.180/2002, cu modificările şi completările ulterioare". 

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională a admis cu unanimitate de voturi excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art. 25 alin. (4) din Legea nr.64/2008 sunt neconstituţionale, deoarece încalcă art.21 din Constituţie. 

"Curtea a reţinut, în esenţă, că obligaţia de a adresa contestaţia împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei inspectorului-şef al inspecţiei teritoriale de care aparţine inspectorul constatator, ca o condiţie de acces la justiţie, nu poate fi justificată în mod obiectiv şi rezonabil şi reprezintă un impediment administrativ incompatibil cu accesul neîngrădit la justiţie", afirmă CCR.

CITEȘTE ȘI: Fructul care ţine medicul la distanţă: De ce este bine să îl consumi zilnic

Pe de altă parte, CCR a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.25 alin.(1) - (3) şi ale art.26 din Legea nr.64/2008. 

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Judecătoria Bacău.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.