Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Curtea de Justiţie a UE, decizie capitală pentru sănătatea românilor

medici-spital-sanatate

Statul român este obligat să ramburseze cheltuielile medicale efectuate în străinătate, dacă bolnavul nu a putut fi tratat corespunzător în ţară. Această obligaţie este valabilă când lipsa materialelor medicale de primă necesitate împiedică asiguratul să beneficieze de tratament spitalicesc în timp util în âara sa, a decis Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, într-o cauză care vizează chiar un caz din România, potrivit unui comunicat de presa transmis joi de CJUE şi citat de Avocatnet.ro.

Hotararea Curtii vine in cauza C-268/13, Elena Petru/Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Sibiu si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, precizeaza sursa citata.

"Doamna Petru, cetatean roman, sufera de grave afectiuni vasculare a caror evolutie a necesitat internarea intr-un institut de specialitate din Timisoara. In urma investigatiilor medicale la care a fost supusa, s-a luat decizia efectuarii unei operatii pe cord deschis. In timpul spitalizarii sale, doamna Petru a considerat ca lipseau medicamentele si materialele medicale de prima necesitate si ca numarul de paturi era insuficient. Tinand cont pe de alta parte de complexitatea interventiei chirurgicale pe care trebuia sa o suporte, doamna Petru a decis sa se opereze in Germania si a solicitat casei sale de asigurari de sanatate sa suporte costurile acestei interventii. Cererea a fost respinsa cu motivarea ca din cuprinsul raportului medicului curant nu rezulta ca prestatia solicitata nu putea fi efectuata intr-un timp rezonabil in Romania. Costul total al interventiei s-a ridicat la aproape 18 000 de euro, suma a carei rambursare doamna Petru a solicitat-o autoritatilor romane", se arata in comunicatul CJUE.

Potrivit documentului, Tribunalul Sibiu, sesizat cu judecarea cauzei, a solicitat Curtii de Justitie sa stabileasca daca situatia in care medicamentele si materialele medicale de prima necesitate lipsesc echivaleaza cu o situatie in care tratamentul medical necesar nu poate fi acordat in statul de resedinta, astfel incat un resortisant al acestui stat trebuie, la cerere, sa fie autorizat sa beneficieze de acest tratament intr-un alt stat membru iar costurile interventiei trebuie sa fie suportate de sistemul de asigurari sociale de sanatate din statul de resedinta.

Din mai, asiguratii romani care se trateaza medical in strainatate pot primi banii inapoi de la stat

Pentru tratamentul medical primit intr-un stat din Uniunea Europeana (UE), asiguratii romani pot beneficia, la cerere, de rambursarea contravalorii serviciilor, conform unei Hotarari de Guvern, intrate in vigoare la inceputul lunii mai a acestui an.

Este vorba despre HG nr. 304/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind asistenta medicala transfrontaliera, care transpune in legislatia nationala Directiva Europeana 24/2011, documentul ce asigura cadrul legal pentru a fi garantate drepturile cetatenilor europeni de a beneficia de servicii medicale in toate tarile UE

Practic, in baza acestor reglementari, persoanele asigurate in sistemul de sanatate obligatoriu din Romania, care se deplaseaza intr-un alt stat din UE, pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale.

Totusi, conform dispozitiilor din mai 2014, pentru a beneficia de asistenta medicala transfrontaliera, pacientii romani vor trebui, in unele cazuri, sa obtina o autorizare prealabila eliberata de casele judetene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.