Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Danemarca se opune proiectului Nord Stream 2, care ar urma să-i traverseze apele teritoriale

danemarca

Conducta de gaze Nord Stream 2, subiect de dispută dintre europeni, ruși și americani, s-a confruntat cu un nou obstacol. Această conductă de 1.200 km ar trebui să prevadă livrarea de gaze rusești către Germania prin Marea Baltică, iar finalizarea este prevăzută pentru sfârșitul anului 2019, potrivit 112.internaţional.

Oricum, insula mică daneză situată în drumul său schimbă situația. În același timp, întârzierea vânzărilor ar putea afecta furnizarea de gaze naturale în Europa.

Danemarca nu a emis un permis pentru construirea secțiunii Nord Stream 2, care ar trebui să treacă pe lângă Insula Bornholm (situată la sud de Suedia), adică prin apele teritoriale ale țării.

Citește și: Bomba care aruncă-n aer scena politică: Lovitura decisivă pe care ar putea-o primi Klaus Iohannis, după pensionarea lui Augustin Lazăr

În martie, Agenția Daneză pentru Energie a cerut oficial consorțiului Nord Stream să ia în considerare un nou traseu, al treilea de la lansarea procedurii de aprobare acum doi ani.

"Vrem să fim siguri că aprobăm traseul optim din punctul de vedere al ecologiei și al navigației în această zonă", a declarat Morten Christensen, reprezentant oficial al agenției.

Cu toate acestea, consorțiul are o opinie diferită. Noua cerință poate fi considerată doar ca o încercare deliberată de a întârzia implementarea proiectului, potrivit unui comunicat de presă al companiei, lansat pe 15 aprilie, în paralel cu depunerea celei de-a treia cereri de permisiune.

Compania condamnă trădarea încrederii investitorilor și consideră că fiecare zi de întârziere ar costa 20 de milioane de euro pentru familiile și industriile europene care ar trebui să plătească facturi.

Citește și: Viorica Dăncilă aruncă bomba! Dă semnalul pentru candidatura lui Liviu Dragnea la prezidențiale

Primul traseu a fost introdus pe 3 aprilie 2017 și a repetat geografia primului tronson Nord Stream, lansat în 2011. Proiectul anterior a fost aprobat cu ușurință de guvernul danez, care era condus deja de liberalul Lars Lykke Rasmussen. De atunci, situația geopolitică din regiune s-a schimbat, iar Rasmussen, reales în 2014, consideră că "partea politică" a gazoductului nu mai poate fi ignorată.

Autoritățile daneze nu s-ar fi putut opune decât consecințelor proiectului asupra mediului, însă, la 1 decembrie 2018, deputații au acceptat un amendament care permite ministrului de externe să opună orice proiect pe platoul continental din Danemarca, în cazul în care consideră că acest lucru amenință interesele țării sfera diplomatică și de apărare.

De atunci, cazul a fost în atenția șefului diplomației daneze care nu se deranjează să răspundă, ceea ce este complet de neînțeles pentru consorțiul Nord Stream.

Citește și: Mutarea anului în fotbal! Gigi Becali vrea să-i ia ‘averea’ lui Hagi

În februarie, ministrul de externe Anders Samuelsen a subliniat că "nimic din ceea ce face Rusia acum nu poate fi un argument în favoarea aprobării".

Danemarca se oprește? În timpul unei vizite oficiale la Berlin, în aprilie 2018, premierul a subliniat că împărăția "nu are nici o oportunitate legală de a opri proiectul", dar poate "întârzia" aceasta pentru a exercita presiuni asupra Moscovei și pentru a oferi garanții Ucrainei.

O serie de țări europene, în special Polonia și statele baltice, consideră că acesta este esența chestiunii. Aceștia acuză Rusia că încearcă să realizeze Nord Stream 2 pentru a opri tranzitul de gaze prin Ucraina și, prin urmare, să priveze Kievul de venituri de câteva miliarde de euro pe an.

La fel au fost argumentele Comisiei Europene, care a depus mult efort pentru a împiedica progresul proiectului. Noua directivă privind gazele, adoptată de UE, a întărit regulamentul pentru Nord Stream 2, deși nu a putut să oprească construcția conductei. Proiectul are, de asemenea, un alt inamic influent - Statele Unite, în primul rând Donald Trump, care a criticat-o pe Angela Merkel la summitul NATO din toamna anului 2018, în special acuzând Germania de dependența de gazul rusesc.

Citește și: Tăriceanu aruncă bomba! Liderul ALDE face dezvăluiri uluitoare

Oficial, Washingtonul susține că apără interesele Ucrainei și se luptă cu influența Rusiei. Congresul chiar a votat pentru pachetul de sancțiuni asociate conductei.

Cu toate acestea, americanii aproape nu ascund faptul că au un alt scop: ei speră să furnizeze gaz de șist în Europa și să concureze cu Moscova în acest domeniu.

Susținătorii Nord Stream 2 explică poziția războiului economic și diplomatic din Danemarca. "Danezii sunt susținuți de americani în această chestiune", spune sursa, aproape de proiectul Nord Stream 2.

Citește și: Carmen Dan lovește tare, după dezvăluirile Emiliei Șercan! Măsura prin care cutremură sistemul

"Ei se păcălesc și trag lucrurile în jos pentru a dăuna proiectului".

În orice caz, noua întârziere ar putea afecta în mod direct Europa, a cărei nevoi de gaze naturale sunt din ce în ce mai mari: acordul dintre Rusia și Ucraina expiră la 1 ianuarie 2020. Astfel, Gazprom a avut la bază Nord Stream 2 pentru a asigura aprovizionarea.

Dar cum ar asigura Moscova livrările dacă nu există gazoduct și situația cu Ucraina rămâne tensionată?

Comisia Europeană speră că întârzierea proiectului poate forța Rusia și Ucraina să se adune la masa negocierilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.