Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Date SURPRIZĂ de la Eurostat: Românii, cel mai puţin depresivi europeni

depresie

România este țara cu cea mai mică rată a depresiei cronice din Europa, potrivit datelor unui studiu Eurostat, cu un procent de 1,5% al depresivilor cronici, media europeană fiind de 7,1%. Pe întreg teritoriul UE, o incidență mai mare a afecțiunii a fost înregistrată în rândul femeilor, transmite Mediafax.

Potrivit unui studiu Eurostat realizat în 2019, România este țara în care s-a întregistrat cel mai mic procent al depresiei cronice la nivel european. În țara noastră, media este de 1,5%, cu o incidență de 1% în rândul bărbaților și 2% în rândul femeilor.

CITEȘTE ȘI: Vopseşte ouăle de Paşte cu ajutorul orezului: Tehnica prin care obţii un aspect spectaculos

Cea mai mare rată a depresiei cronice a fost înregistrată, potrivit aceluiași studiu, în Islanda, unde 14,8% din totalul populației a suferit o astfel de afecțiune, cu o incidență mai mare a bolii dezvoltată în rândul femeilor.

Medicul specialist psihiatru, Cătălina Hogea, a declarat, pentru MEDIAFAX că, depresia cronică înglobează o serie de simptome persistente ale depresiei minore. Ea se poate declanșa dacă aceste simptome persistă timp de doi ani sau mai mult. Potrivit specialistului, riscul apariției unor episoade depresive majore pe parcursul evoluției acesteia este unul ridicat. „Depresia cronică se referă la un cumul de simptome peristente de depresie de intensitate redusă, dar a căror durată depășește 2 ani. Persoanele cu această afecțiune pot avea pe parcursul evoluției mai multe episoade depresive majore”, a menționat Cătălina Hogea.

Potrivit medicului specialist psihiatru, în ceea ce privește paleta simptomatică a depresiei cronice, semnele apariției ei sunt asemănătoare cu cele ale depresiei majore, însă intensitatea cu care acestea se manifestă este mai redusă. Tristețea zilnică, lipsa poftei de mâncare, insomnia și oboseala sunt doar câteva din simptomele depresiei cronice, potrivit informărilor specialistului. „Simptomele sunt aceleași ca ale depresiei majore, dar de intensitate redusă: tristețe zilnică, absența plăcerii, tulburări de apetit, tulburări de somn, oboseală, tulburări de concentrare a atenției, sentimente de lipsa speranței, ideație de inutilitate sau de vinovăție excesivă”, a mai precizat medicul.

CITEȘTE ȘI: Ceaiurile, importante pentru tratarea afecţiunilor stomacului. Ce plante sunt recomandate

Specialistul a spus în acest context că cea mai bună modalitate de prevenție în situația expusă este managementul factorilor de stres și al bolilor cronice. Cătălina Hogea a mai precizat și faptul că recunoașterea într-un timp cât mai scurt a simptomelor și îndrumarea imediată a persoanei depresive către medicul specialist în vederea stabilirii unui tratament sunt esențiale în aceste cazuri. „Util este în primul rând ca aceste simptome să fie recunoscute cât mai repede, iar persoana să fie îndrumată către un medic specialist psihiatru care să stabilească metoda potrivită de tratament”, afirmă medicul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.