Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce Constanţa a dat un diamant pe scena mondială a tenisului și nu Capitala

Roland Garros
simona halep roland garros

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă propune o analiză din Ziarul Financiar pe tema uriașei performanțe reușite de Simonei Halep, o sportivă născută și crescută într-un oraș din linia a doua, dar care asigură condiții mult mai bune pentru a se face sport de performanță decât Capitala.

Ziarul Financiar:

(...) Simona Halep a apărut la Constanţa pentru că în ultimii 20 de ani trendurile sociale şi economice au aşezat din punct de vedere al calităţii vieţii marile oraşe din linia a doua: Constanţa, Iaşi, Timişoara, Cluj şi Braşov, în faţa Bucureştiului.
În faţa Bucureştiului pentru că Bucureştiul este blocat din punct de vedere al mobilităţii, iar accesul la infrastructură sportivă este limitat din cauza orelor petrecute în trafic. În oraşe precum Constanţa, Iaşi, Cluj, Timişoara sau Braşov, părinţii pot să-şi ducă copii în 10-15 minute până oriunde în oraş şi la orice oră din săptămână.
În Bucureşti dacă vrei să faci gimnastică de performanţă de exemplu o poţi face doar la Steaua sau Dinamo. Iar dacă nu locuieşti în Drumul Taberei să fii la 15 minute de complexul sportiv Steaua, părinţii se gândesc automat de 2 ori înainte de a-şi înscrie copii la un club unde trebuie să-i ducă de 3 ori pe săptămână în zilele lucrătoare şi să facă o oră pe drum. Şi chiar dacă îi înscriu, de multe ori nu au posibilitatea de a respecta programul de antrenament, astfel încât este mult mai puţin probabil ca juniorii să ajungă la performanţă.
În oraşele puternice din linia a doua există şi capacitatea economică prezentă în Bucureşti de a plăti orele de tenis, înot sau fotbal, pentru că deja forţa în business a acestor oraşe este la un nivel apropiat de Bucureşti, iar în plus există şi disponibilitatea şi capacitatea părinţilor de a-şi duce copii mult mai uşor şi mai repede la diverse cluburi de sport.
Mergeţi în Constanţa duminică dimineaţă şi veţi vedea grupuri, grupuri de copii în diverse colţuri ale oraşului care participă la competiţii de tenis sau fotbal. La fel în Cluj.
La modul general vorbind, această ipoteză se aplică şi celorlalte materii, nu numai sportului. Se constată că tinerii absolvenţi ai unor licee de prestigiu din aceste mari oraşe au succes la olimpiade şi concursuri şi accesează universităţi puternice din Mare Britanie sau Statele Unite.
În general vorbind, există astăzi condiţii mai bune pentru a creşte un copil pe care să-l îndrepţi spre performanţă în sport sau orice altă materie în marile orase din linia a doua Constanţa, Iaşi, Timişoara, Cluj şi Braşov decât în Bucureşti. (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Este o întrebare legitimă deoarece, în mod evident, se simte o urcare importantă, cuprinzând un sprijin mai mult sau mai puţin discret din partea unor politicieni, a unui sentiment eurosceptic sau chiar anti-european, dublată de recurenta întrebare asupra beneficiului produs de apartenenţa României la NATO. Politicieni de calibre diverse au susţinut asemenea poziţii cu un discurs suveranist desenat "să meargă la inima românului" dar niciodată ridicat (încă) la nivel de ideologie de partid. Explicaţia este logică şi simplă: neştiind cum vor merge lucrurile, esenţialmente fricoşi şi oportunişti, ei au o doctrina de bază, cea a supravieţuirii în orice condiţii, sunt gata să predice cu aceeaşi convingere ideile politice ale stângii sau dreptei contra unor avantaje garantate pentru următoarea legislatură, dar au instinctul de a nu depăşi niciodată linia roşie, mişcare care le-ar putea aduce daune ireparabile.
Drept care, dacă observaţi, liderii noştri politici sunt puşi în faţa unei alegeri extrem de dificile, cu atât mai grea cu cât, tocmai datorită nesfârşitelor bâlbâieli şi mişmaşuri care compun politica noastră de dezvoltare naţională, ne-am consolidat doar statutul străvechi de ţară exotică şi imprevizibilă, evitând parcă programatic să ducem până la capăt o alianţă, un proiect sau un angajament pe termen mediu, nemaivorbind de unul de lungă durată. Asta face ca guvernanţii să încerce, rând pe rând, toate formule posibile de alianţe, toate formatele de negocieri vizând modul în care se va configura viitoarea hartă a Europei Unite.
Problema nu este de ce procedează aşa, deoarce abordarea asta este inevitabilă pentru o ţară mică, sărăcită şi în plin proces de depopulare, cu o populaţie din ce în ce mai bătrână şi bolnavă, cu sisteme naţionale de sănătate şi învăţământ ce justifică rămânerea României în grupul "Ţărilor în curs de dezvoltare", fiind depăşiţi acum de multe ţări africane sau teritorii care şi-au cucerit destul de recent independenţa. Problema este că, din cauza conflictelor interne de pe scena politică, dispare din ce în ce mai tare în ceaţă ideologia partidelor şi, ca atare, se subţiază relevanţa ofertei lor electorale. Şi aşa au probleme cu nivelul de încredere, vă daţi seama ce s-ar întâmpla dacă în campanie, ar trebui să se bazeze prioritar pe încercarea de ofertare a principiilor UE şi NATO? (Mai multe detalii AICI)

go4it.ro:

Cel de-al doilea smartphone BlackBerry cu Android şi tastatură fizică a fost în sfârşit anunţat în mod oficial. Acesta se numeşte Key2 şi este urmaşul modelului KeyONE de anul trecut, fiind echipat cu hardware mai puternic, cu un design îmbunătăţit şi cu o serie de noi funcţii hardware şi software dedicate celor care preferă să tasteze pe o tastatură fizică pe mobil. Odată cu acest anunţ am aflat atât preţul, cât şi data lansării noului dispozitiv.
BlackBerry Key2 arată la exterior similar cu modelul precedent, însă câteva elemente au fost îmbunătăţite. Telefonul pare să fie puţin mai subţire decât KeyONE, în timp ce mărimea tastelor fizice a fost crescută cu 20% pentru o experienţă de utilizare îmbunătăţită. Dispozitivul este în continuare realizat în jurul unei construcţii metalice cu o suprafaţă de plastic cauciucat pe spate, în timp ce camera foto a fost upgradată la un sistem dual.
La capitolul hardware intern, Key2 integrează un display IPS cu diagonală de 4,5” pe format 3:2 cu rezoluţie 1.620 x 1.080 pixeli protejat de Gorilla Glass 3 şi un chipset Snadpragon 660 de la Qualcomm. Avem de a face cu un dispozitiv cu 6 GB memorie RAM, versiuni de 64 sau 128 GB stocare (în funcţie de regiunie) şi posibilitatea de a extinde această valoare cu un card microSD de până la 256 GB. Camera foto integrează doi senzori de 12 megapixeli cu obiective cu diagragmă f/1.8 pentru camera principală şi F/2.6 pentru camera cu zoom, toate acestea fiind alimentate de un acumulator de 3.500 mAh cu încărcare rapidă QuickCharge 3.0. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.