Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce este necesară reindustrializarea României

Un proiect de țară care are și o componentă economică trebuie să aibă printre obiective asigurarea unei creșteri economice sustenabile și crearea de locuri de muncă bine plătite.

Atingerea acestor obiective se realizează printr-un proces de reindustrializare a României care asigură valorificarea eficientă a potențialului României. Reindustrializarea nu este un proces ușor de realizat dar este necesar României deoarece în momentul de față țara noastră se îndreaptă cu pași rapizi spre o societate de consum.

Modelul economic moștenit de la Guvernul Ponta își produce efecte și în momentele acestea. Deși România a înregistrat în trimestrul I 2016 una dintre cele mai mari creșteri economice din Uniunea Europeană, această creștere se bazează pe consumul din importuri şi nu pe producția internă. De exemplu contribuția activității de comerț la creșterea economică a fost de peste 50% în primul trimestru din acest an. Din datele statistice romanești și în lunile aprilie-mai cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a înregistrat creșteri semnificative față de aceiași perioadă a anului precedent. În schimb industria și construcțiile au avut o contribuție nesemnificativă la creșterea economică din acest an. Prin acest model economic se stimulează locurile de muncă din comerț concomitent cu reducerea semnificativă a celor din industrie. Românii nu simt efectele acestei creșteri economice deoarece locurile de muncă din comerț sunt mult mai slab plătite în comparație cu cele din industrie.

Abandonarea acestui model de creștere economică se poate realiza prin stimularea ofertei interne care presupune demararea unui proces de reindustrializare a țării. Pentru realizarea acestui proces trebuie să avem în vedere câteva considerente: liberalizarea pieței forței de muncă, valorificarea eficientă a resursele naturale de care dispune România în vederea realizării produselor cu valoare adăugată mare, facilitățile fiscale să fie orientate spre stimularea producției interne și nu a importului, asigurarea pregătirii forței de muncă prin consolidarea sistemului de învățământ profesional, atragerea de resurse financiare puse la dispoziție de Uniunea Europeană mai ales prin planul Junker, asigurarea cadrului legal privind parteneriatul public-privat, stimularea activității economice a întreprinderilor mici și mijlocii pentru a reprezenta principalii furnizori ai companiilor multinaționale ce funcționează în România.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.