Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce nu se semnează contractul de înzestrare 'Corvetă multifuncțională'

Radu Pop
economica.net
corvete

Programul de înzestrare „Corvetă multifuncțională”, în valoare de 1,2 miliarde de euro, se află și astăzi în impas, deși câștigătorul a fost desemnat încă din 2019.

În 2018 a fost organizată o licitație pentru desemnarea unui nou constructor, iar în 2019 erau declarați câștigători cei de la Naval Group (Franța). La licitație Naval Group a participat în asociere cu Șantierul Naval Constanța.

Iată-ne în 2022, într-un punct în care securitatea la Marea Neagră este critică, și totuși contractul nu a fost semnat nici până astăzi.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale a pus această întârziere pe seama unor neînțelegeri între autoritatea contractantă și constructor, în ceea ce privește forma finală a acordului-cadru. Situația este una fără precedent, achizițiile de tehnică militară desfășurându-se în general fără mari probleme.

Așadar se pune întrebarea DE CE nu a fost semnat contractul și care este obstacolul insurmontabil aflat în calea acestuia?

Intr-un raspuns oficial transmis FACIAS, MAPN sustine ca:

“Dosarele nr. 21131/3/2019, nr. 4113/2/2019 și nr. 6869/2/2019, având ca obiect acțiunile formulate de DAMEN SCHELDE NAVAL SHIPBUILDING BV în contradictoriu cu Ministerul Apărârii Naționale au fost soluționate de instanțele de judecată, fiind respinse definitiv pretențiile operatorului economic.

În dosarul 2879/1/2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul formulat de DAMEN SCHELDE NAVAL SHIPBUILDING BV împotriva Deciziei nr. 1149/13.07.2020, pronunțată de Curtea de Apel București în dosarul nr. 21131/3/2019 și, în consecință, a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale a României cu privire la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 51 alin. (5) din Legea nr. 101/2016 privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică,a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii, precum și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, cu modificările și completările ulterioare.

Menționăm că pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție se află dosarul nr. 47/2/2020 (cu termen de judecată în data de 12.10.2022), în care se judecă recursul formulat de DAMEN SCHELDE NAVAL SHIPBUILDING BV împotriva Sentinței civile nr. 1344/15.12.2020, prin care a fost respinsă acțiunea în anulare a Hotărârii Guvernului nr. 48/2018 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”.

Referitor la semnarea acordului-cadru de furnizare a produsului „Corvetă multifuncțională”, precizăm că autoritatea contractantă a transmis Asocierii NAval Group – Șantierul Naval Constanța, disponibilitatea sa de a semna acordul-cadru, în condițiile procedurii specifice organizate și derulate în temeiul dispozițiilor Hotărârii Guvernului 48/2018, dar semnarea acestuia nu s-a realizat din cauza faptului că părțile nu au ajuns, până la această dată, la un acord asupra conținutului final al acordului sus-menționat.”

Potrivit programului de înzestrare, cei de la Naval Group ar urma să construiască 4 corvete noi și să modernizeze fregatele „Regina Maria” și „Regele Ferdinand”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.