Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce nu va abandona ministrul Aurescu doi copii romani in mijlocul razboiului din Yemen

Intr-un stat sanatos, n-as fi fost nevoit sa apelez la acest titlu grotesc.

Intr-un stat sanatos,  Marilena Neamtu si fetitele sale – Sarah Ana-Maria de 9 ani si Karina Ioana  de 4 ani – ar fi fost deja in Romania, evacuate din Yemenul cuprins de razboi, pentru ca birocratia MAE functioneaza – la orice nivel si pentru orice cetatean – pe baza unor proceduri simple si eficiente.

Romania nu este, insa, un stat sanatos. Iar mecanismul MAE – sugrumat de taieri bugetare nesfarsite, care fac din misiunile noastre diplomatice un soi de hanuri scapatate – nu functioneaza niciodata cu de la sine putere si fara un branci venit de sus. In cele 4-5 crize cu care m-am intalnit, in ultimii doi ani, in colegiul meu parlamentar din Orientul Mijlociu, lucrurile nu s-au rezolvat niciodata pe calea birocratica si procedurala fireasca; pe aceasta cale nu se intampla nimic cu saptamanile sau chiar cu lunile. Am fost de fiecare data nevoit sa apelez la titluri grotesti – precum cel de mai sus – in care sa implic explicit numele premierului sau al ministrului de Externe, pentru ca, brusc, MAE si reprezentantele noastre diplomatice sa devina implicate si eficiente ca niste furnicute. De trei ani stateau in Liban cinci romani, refugiati din Siria, intr-o tabara insalubra, dormind in tarana; dupa un titlu in care am folosit numele lui Ponta, ei au aterizat in Romania in exact zece zile.

Iata cum stau lucrurile in cazul Marilenei Neamtu, blocata cu cele doua fetite minore in inima razboiului: pana acum i s-au propus doua variante suicidare de “evacuare” din Yemen. Ambele presupuneau ca ea sa mearga singura, cu cei doi copii, sute de kilometri, prin epicentrul conflictului armat, catre un ipotetic avion de salvare – care in final nici macar nu a mai venit. Apoi, din lipsa de idei, diplomatii nostri i-au cerut doamnei Neamtu sa trimita un email la MAE. A trimis. De doua zile tot trimite. Nu i-a raspuns nimeni. Probabil nu e o urgenta - sau oamenii din minister sunt ocupati sa deseneze conturul Frantei in culorile Germaniei.

Maine, un ziarist inimos – statistic vorbind, de obicei e o ziarista – va citi acest articol si va suna la MAE pentru un punct de vedere. Timp de trei ore, ministerul nu va fi pregatit sa raspunda, pentru ca nu cunoaste problema. Peste trei ore – fiind implicat numele ministrului intr-un caz care a starnit interesul media – lucrurile se vor pune in miscare si – cumva miraculous – vor aparea solutii imediate, pana azi imposibile.

Marilena Neamtu si fetitele sale, Sarah si Ioana, vor ajunge, intr-un final, in Romania. Dar nu cu titluri si interventii de presa ar trebui salvati romanii – ci pentru ca avem un minister functional si responsabil, platit din taxele noastre pentru a actiona fara vreun branci imagologic in astfel de situatii.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.