Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce Victor Ponta nu poate să se laude cu încasările bugetare

Victor Ponta nu a ratat până acum nici o ocazie prin care să folosească datele bugetare pentru a se lăuda cu marile sale performanţe ca prim-ministru, atunci când se găsea în situaţii dificile din punct de vedere politic. Acum, pentru că cifrele bugetar nu-l mai ajută, ci-l îngroapă şi mai rău, nu i-a rămas decât să se apere aruncând cu noroi în adversarii săi politici.

Potrivit execuţiei bugetare pentru primele nouă luni din anul 2015, situaţia încasărilor la bugetul de stat arată, fără echivoc, o reducere semnificativă a ritmului de încasare atât la nivelul veniturilor totale, cât şi pentru principala sursă de finanţare, veniturile din taxa pe valoarea adăugată. Astfel, ritmul încasărilor bugetare a fost de 8,7% pe primele 9 luni ale anului, faţă de 10,2% după primele 6 luni din acest an. Situaţia încasărilor este şi mai dramatică în cazul TVA-ului, al cărui ritm de încasare a scăzut de la 18,3% înregistrat pe primele 6 luni din 2015, la un îngrijorător 12,5% după primele 9 luni din acest an. Este de neînţeles faptul că încasările din luna septembrie 2015 au fost la nivelul aceleiaşi perioade din anul precedent, în condiţiile în care cifra afaceri din comerţul cu amănuntul, care este principalul indicator de măsurare a consumului final, a crescut cu 9,6% pe total şi cu 25% în comerţul cu produse alimentare, faţă de aceeaşi periodă din 2014. Este greu de explicat că, în aceste condiţii favorabile creşterii veniturilor bugetare, încasările din TVA pe luna septembrie 2015 au fost mai mici cu 240 milioane lei, faţă de aceeaşi perioadă din anul 2014.

Numai aşa se poate explica disperarea lui Victor Ponta, care cu extremă urgenţă a elaborat o ordonanţă de urgenţă pentru stimularea companiilor care au datorii restante la buget, pentru a achita aceste obligaţii, prin anularea penalităţilor la plată. Acestă ordonanţă arată cu subiect şi predicat consecinţele negative ale politicii fiscale aplicate de Victor Ponta, astfel încât companiile nu-şi pot plăti datoriile restante la buget. Dacă vrea să-şi explice de ce nu au companiile bani pentru obligaţiile fiscale, atunci Victor Ponta ar face bine şi ar debloca cheltuielile programate pentru investiţii publice. Execuţia bugetară pe primele 9 luni din acest an arată că din cele 44,5 miliarde lei s-au făcut investiţii publice de numai 18,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă 41,5%. Din păcate, Victor Ponta în loc să sprijine mediul de afaceri se laudă cu un excedent bugetar de 6,3 miliarde lei, pe care nu ştim cum le va cheltui pe final de an. Sperăm să nu se folosească aceeaşi reţetă ca în anul 2014, când a distribuit în mod discreţionar şi netransparent bani din buget către clientela PSD, doar ca să mai rămână la guvernare.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.