Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie majoră în Europa: se interzic centralele de apartament. Se trece forțat pe alte tipuri de energie. Decizia definitivă aparține Consiliului UE

centrala apartament

Parlamentul European au adoptat o directivă a Consiliului European privind eliminarea gazelor cu efect de seră, iar principala măsură vizează eliminarea centralelor de apartament, care funcționează pe bază de combustibili fosili. clădirile noi ar trebui proiectate și construite în așa fel încât să aibă emisii poluante zero din 2030. Directiva a fost adoptată cu 370 voturi pentru, 199 împotrivă și 46 abțineri, iar pentru a deveni lege va trebui aprobată de Consiliul UE.

Parlamentarii urmăresc, prin toate aceste măsuri, neutralitatea climatică a sectorului clădirilor până în 2050, având în vedere faptul că, în prezent, clădirile din Uniune sunt responsabile de 40% din consumul de energie și de 36% din emisiile de gaze cu efect de seră.

Emisii zero pentru clădirile noi începând din 2030

Toate clădirile noi vor trebui să aibă emisii zero începând din 2030. De asemenea, clădirile noi ocupate sau deținute de autoritățile publice vor trebui să aibă emisii zero începând din 2028.

Renovarea clădirilor existente

Statele membre vor trebui să renoveze 16% din clădirile nerezidențiale cu cele mai slabe performanțe energetice până în 2030 și 26% dintre acestea până în 2033. Scopul este de a îmbunătăți eficiența energetică și de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Utilizarea panourilor solare

Dacă este posibil din punct de vedere tehnic și economic, țările Uniunii vor trebui să introducă treptat utilizarea panourilor solare în clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de dimensiunea lor, și în toate clădirile rezidențiale noi până în 2030.

Eliminarea centralelor termice pe bază de combustibili fosili

Statele membre trebuie să adopte măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire. Obiectivul este eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.