Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declarație halucinantă a lui Victor Ponta în ultima zi de prim-ministru

Victor Ponta nu s-a abţinut şi a minţit chiar şi în ultima şedinţă de guvern pe care a condus-o, neînţelegând nimic din momentele pe care le trăim. Ştiind că toate televiziunile se vor îmbulzi să prindă ultimul instantaneu cu el la Palatul Victoria, prim-ministrul nu a ratat nici un moment ca să propage informaţii false asupra stării reale a finanţelor publice din România, asupra tolbei ticsite de bani pe care se laudă că a lăsat-o în urmă.

Cum stau lucrurile în realitate poate verifica orice român, consultând documentele oficiale publicate de Ministerul Finanţelor Publice pentru execuţia bugetară pe primele zece luni din anul 2015.

Astfel, la nivelul veniturilor bugetare, acestea nu vor depăşi nici în anul 2015 procentul de 32% din PIB. În ultimele luni, ritmul încasărilor a scăzut, de la un nivel de 10,8% în luna mai, la 7,4% în luna octombrie. Ritmul încasărilor reprezintă raportarea încasărilor bugetare din anul curent la încasările din anul precedent. Raportarea încasărilor bugetare la anul 2014 nu este în avantului lui Victor Ponta, deoarece anul trecut a fost un an prost din acest punct de vedere.

Dacă ar fi să comparăm încasările din octombrie 2014, cu cele din octombrie 2015, constatăm că în luna a zece a acestui an s-a încasat cu 600 milioane lei mai puţin, deşi avem creştere economică, iar consumul agregat a crescut.

Eşecul politicii Guvernului Ponta este cel mai vizibil în domeniul TVA, acolo unde ritmul de colectare a scăzut de la un nivel de 18,3% în luna mai, la un foarte îngrijorător 11,8% în octombrie, confirmând şi îngrijorările Comisiei Europene privind incapacitatea Guvernului Ponta de a colecta cea mai importantă resursă bugetară, veniturile din TVA.

Victor Ponta s-a lăudat că a lăsat în tolba de la Finanţe un excedent de 8 miliarde lei. Nu a spus însă cum a realizat acest excedent, pentru că toată lumea ar fi aflat că din cele 44,6 miliarde lei programate investiţiilor publice nu a cheltuit decât 22 miliarde lei, 8 miliarde i-a pus în tolbă, iar despre diferenţă nu a şoptit nici un cuvânt.

Când a venit la guvernare în anul 2012, Victor Ponta a găsit în tolbă o rezervă de 5 miliarde euro, adică peste 22 miliarde lei, despre care n-a spus niciodată românilor pe ce i-a cheltuit. Aşadar, realitatea ne spune că Victor Ponta a primit în urmă cu aproape 4 ani o tolbă plină, o ţară stabilizată macroeconomic, cu un deficit bugetar de 1,9% din PIB, cu investiţii publice majore în derulare, iar la plecare, Victor Ponta lasă românilor o tolbă peticită, plină de găuri şi fără nici un proiect major de investiţii în infrastructură demarat în întregul său mandat şi cu un deficit bugetar de peste 3% din PIB.

Să sperăm că pe perioada interimatului, atunci când miniştri pot exercita doar sarcini administative, să nu se împartă iarăşi în mod discreţionar, netransparent şi pe criterii politice bani publici, fie din Fondul de rezervă, fie din bugetele ordonatorilor principali de credit. Aşa s-a procedat şi la finalul anului 2014, când banii necheltuiţi de la investuiţii au fost repartizatizaţi către clientela politică a PSD-ului. Numai din aceste considerente putem afirma că Guvernul Ponta nu a fost un guvern responsabil, deoarece cei mai mulţi bani încasaţi ca urmare a creşterii economice au ajuns la clientela PSD şi nu în proiectele care trebuiau să asigure bunăstarea românilor.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.