DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Declarație halucinantă a ministrului Teodorovici despre implementarea Codului Fiscal

halucinant

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, s-a chinuit în faţa oamenilor de afaceri să dea impresia că a învăţat diferenţa dintre deficitul cash, deficitul ESA şi deficitul structural şi s-a bâlbâit atunci când a trebuit să răspundă la întrebarea care priveşte măsurile de compensare necesare implementării noului cod fiscal. Ministrul Finanţelor a ştiut că în faţa oamenilor de business nu merge cu minciuna, aşa că a avansat pentru anul 2016 un deficit bugetar mai mic decât cel prezentat în Parlament la adoptarea Codului Fiscal, de 2,9%, fără să precizeze ce cheltuili publice vă tăia. Altfel spus, Ministrul Finanţelor întâi taie, apoi mai vede dacă va găsi şi unde va găsi măsurile de compensare. Aşa cum ne-a obişnuit guvernarea Ponta, încă de la instalarea în Palatul Victoria, vor fi tăiate sumele alocate pentru investiţii publice.

Domnul Teodorovici ar trebui să-şi certe consilierii care i-au scris discursul şi i-au devoalat intenţiile nocive şi anume construcţia unui buget pentru 2016 cu un deficit mic bazat pentru al patrulea an consecutiv pe sacrificarea investiţiilor publice. Domnul Teodorovici ar fi trebuit să spună că această soluţie nocivă este şi cauza pentru care oficialii Comisiei Europene au refuzat să mai continue discuţiile cu România în luna iunie şi au plecat cu 4 zile mai devreme din ţară, înainte de încheiere misiunii. Îi recomandăm domnului Teodorovici să mai citească o dată criticile Comisiei formulate în COM 85/2015 cu privire la sacrificarea investiţiilor publice şi poate se lămureşte de ce trebuie să abandoneze această cale greşită care poate răsturna economia şi aşa fragilă a României.

Tot domnul Teodorovici, vrând să pară viteaz, spune că a găsit ceva surse de compensare, anunţând că va tăia în carne vie din cheltuielile inutile pe care le fac ministerele, anticipând astfel economii substanţiale de peste 30% din bugetele acestora. Aşadar, domnul Teodorovici ne spune cu subiect şi predicat că în ultimii trei ani, peste o treime din banii publici gestionaţi de miniştrii Guvernului Ponta sunt cheltuiţi ineficient sau chiar sifonaţi. Dacă până acum aveam doar suspiciuni că acest lucru se întâmplă, acum, domnul Teodorovici ne confirmă oficial cum îşi bate joc Guvernul Ponta de banii publici.

Ceea ce a uitat domnul Teodorovici să spună şi este obligat să clarifice, cum va acoperi în anul 2016 şi efortul bugetar determinat de noua lege a salarizării în sectorul public, prin care se promit majorări substanţiale ale salariilor. Tot domnul Teodorovici, în loc să-şi certe colegii de guvern pentru neatragerea de fonduri europene, ar trebui să-şi facă propriul bilanţ al dezastrului lăsat la Ministerul Fondurilor Europene, acolo unde mai multe programe operaţionale sunt blocate şi se aşteaptă corecţii severe, acolo unde s-au pierdut finanţări gratuite de miliarde de euro, iar fondurile din exerciţiul financiar 2014-2020 sunt doar un vis îndepărtat.

Chiar dacă domnul Teodorovici s-a obişnuit să baleeze din şanţ în şanț, atât cu cifrele, cât şi cu strategiile, trebuie să ştie că, în contextul crizei greceşti, România trebuie să fie extrem de prudentă inclusiv în declaraţii, dar apoi în măsurile fiscal-bugetare pe care le implementează.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.