Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Democrația greșit înțeleasă

pixabay
democratie, alegeri

Soarta Guvernului Dăncilă atârnă, în aceste zile, de interesele personale ale unor deputați și senatori din PSD care sunt dispuși să negocieze până în ultima clipă cu ambele tabere. După ieșirea ALDE de la guvernare, matematica parlamentară este destul de simplă: sunt necesare 233 de voturi pentru a retrage încrederea Guvernului Dăncilă, în timp ce textul moțiunii a fost semnat de 237 de parlamentari (dintre care 3 semnături provin de la parlamentarii PSD și 18 semnături de la cei neafiliați). Guvernul Dăncilă poate “supraviețui” moțiunii de cenzură în situația în care se răzgândesc cel puțin 5 parlamentari dintre cei care au semnat textul moțiunii, iar ceilalți parlamentari PSD boicoteoză votul asupra moțiunii. Pentru aceste voturi, negocierile sunt dure, pentru că pot tranșa inclusiv soarta candidatului PSD la alegerile prezidențiale. Mulțumiți și nemulțumiți de Guvernare, de textul moțiunii și de spiritul democratic, trădători și salvatori, prin votul lor vor goli de conținut esența democrației. Indiferent de rezultat, instrumentul democratic al moțiunii de cenzură va reprezenta din nou un prilej personal cel puțin pentru unii dintre parlamentari.

Cartea pe care o joacă partidele din opoziție este însă una riscantă. Pe de o parte, rezultatul moțiunii o poate plasa pe Dăncilă în turul II, în cazul unui eșec al moțiunii. Chiar dacă va păstra o majoritate extrem de volatilă, Dăncilă va arăta că poate rămâne la guvernare și după ruperea de către ALDE a coaliției. Pe de altă parte, opoziția nu dispune de un context favorabil pentru a prelua guvernarea, în mai puțin de o lună până la primul tur al alegerilor prezidențiale. Ieșirea PSD de la guvernare va produce în rândul celorlalte partide iluzia că Dăncilă nu va intra în turul II, motiv pentru care vor abandona frontul comun împotriva PSD. Mai mult, tensiunile dintre PNL, USR, PRO România și PMP se vor accentua, aspect care va împiedica formarea unei majorități parlamentare. Iohannis va fi în postura de a-l desemna pe Orban, care nu va avea susținerea necesară pentru a asigura guvernarea pe durata campaniei electorale. Timpul insuficient pentru a schimba prefecții, directorii și șefii unor instituții importante îi va expune pe Iohannis și pe Orban în cazul în care o nouă tragedie se va produce. Deschiderea cutiei Pandorei după tragediile de la Colectiv și Caracal plasează întreaga răspundere politică asupra guvernului. Invocarea moștenirii lăsate de PSD nu va face altceva decât să slăbească ideea că PNL este pregătit să guverneze.

Merită însă să aruncăm o privire și asupra textului moțiunii, pentru a ne pune cel puțin un semn de întrebare. De la început, autorii textului moțiunii comit (poate în mod intenționat) o greșeală de logică elementară, pe care Dan Barna, semnatar al moțiunii, a încercat acum câteva luni să o combată: “cel mai firesc ar fi fost ca Guvernul Dăncilă să plece imediat după votul din 26 mai, atunci când românii au dat cea mai zdravănă lecție acestui guvern”. Înțelegem astfel că nu prea mai are importanță că pe 26 mai nu au fost organizate alegeri legislative, dar și că pentru deputații și senatorii ALDE, semnatari ai moțiunii, “imediat” înseamnă “trei luni”, pentru că atât le-a luat să iasă de la guvernare.

Autor: Vladimir Adrian Costea, invitat

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.