Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Democrația în declin - Sistemele autoritare sunt majoritare, pentru prima dată în acest secol. Trump, plasat alături de Erdogan și Viktor Orban (Studiu)

Recep Tayyip Erdogan Viktor Orban Erdogan Orban

Un studiu al Institutului V-Dem de la Universitatea din Gothenburg a relevat că democrația pe glob este în declin iar pentru prima dată în acest secol sitemele autoritare sunt majoritare. Trump și republicanii americani se încadrează în acestă tendință și seamănă izbitor cu sistemele iliberale sau autoritare precum Turcia sau Ungaria.

Partidul Republican american a devenit în mod semnificativ mai iliberal (în sensul democrației liberale) în ultimele două decenii, semănând mai mult cu partide din societăți autoritare decât cu partidele de centru-dreapta din Europa, conform unui nou studiu internațional, relatează The Guardian citat de digi24.ro.

În schimbare puternică din anul 2000, Partidul Republican a început să folosească demonizarea și încurajarea violenței împotriva adversarilor politici, adoptând atitudini și tactici comparabile cu cele ale partidelor naționaliste din Ungaria, India, Polonia sau Turcia.

Punctul slab al defensivei României - Cât poate rezista Armata Română în eventualitatea unui atac al Rusiei

Ascensiunea lui Donald Trump este, deopotrivă, un rezultat al acestei schimbări la nivelul GOP, dar și o importantă influența în parcursul autoritar al Partidului Republican.

Studiul, cel mai mare de acest tip, a fost realizat de institutul V-Dem de la Universitatea din Gothenburg din Suedia, folosind metode de măsurare ale vitalității democrațiilor lumii, într-o perioadă în care autoritarismul pare că este în ascensiune.

Anna Luehrmann, directorul adjunct al V-Dem, spune că transformarea Partidului Republican reprezintă „cea mai dramatică transfigurare a unui partid dintr-o democrație consolidată”.

Indicele iliberalismului creat de V-Dem arată nivelul angajamentului unui partid la normele democratice înainte de un set de alegeri. Institutul spune că el reprezintă „filtrul de turnesol” pentru loialitatea față de principiile democratice.

Studiul, publicat luni, arată că Partidul Republican a urmat o traiectorie similară cu cea a Fidesz, partidul prim-ministrului ungar Viktor Orban, care a evoluat de la o mișcare liberală a tinerilor într-un partid autoritar care a transformat Ungaria în prima non-democrație a Uniunii Europene.

În mod similar, partidul de guvernământ din India sau AKP-ul lui Recep Erdogan au evoluat în direcții similare. Administrația Trump a încercat să cultive relații apropiate cu conducerile acestor țări.

„Observăm schimbări similare la partide din țări unde calitatea democrației s-a diminuat în ultimii anii, acolo unde democrația a fost erodată. Se înscrie foarte bine în modelul partidelor care erodează sistemele democratice când ajung la putere. Demonizarea adversarilor și încurajarea violenței sunt principalii factori în schimbarea substanțială a Partidului Republican”, a adăugat Luehrmann.

Citește și: Raed Arafat, 'profeţie' sumbră referitoare la pandemie: 'Până în vara anului viitor nu vom sta liniştiţi'

În Europa de vest, partide de centru-dreapta precum CDU-ul German sau Partidul Popular spaniol și-au păstrat angajamentul la principiile democratice. Partidul Conservator din Regatul Unit s-a îndreptat și el înspre sensul iliberal al spectrului politic în ultimii ani, însă în niciun caz la nivelul extrem în care s-au dus republicanii americani.

„Datele arată că Partidul Republican din 2018 este unul dintre cele mai iliberale partide de guvernământ din democrațiile lumii, doar 15% dintre ele situându-se mai departe pe spectrul iliberalismului decât el”, concluzionează studiul V-Dem. Institutul a mai observat că declinul caracteristicilor democrației a accelerat în toată lumea, iar pentru prima dată în acest secol, regimurilor autoritare sunt majoritare în lume – 92 de țări ale lumii care reprezintă 54% din populația ei trăiesc sub un regim autoritar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.