Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deranj major la principalele muzee ale lumii - Au înregistrat în 2020 o scădere a vizitelor de 77%

stiri.botosani.ro
Muzeul multimedia botosani

O anchetă a The Art Newspaper a evidenţiat impactul devastator al pandemiei asupra celor mai vizitate muzee din lume, dezvăluind că în medie instituţiile au fost deschise 145 de zile în 2020, potrivit news.ro.

Într-o perioadă normală, aproape 9 milioane de vizitatori vin să admire portretul "Giocondei" de la Muzeul Luvru sau "Libertatea ghidând poporul" de Eugène Delacroix. În acelaşi timp, aproape o jumătate de milion de persoane se plimbă prin galeriile de la Met Gala, expoziţia anuală a Costume Institute de la Metropolitan Museum of Art din New York.

Anul acesta, muzeele din lumea întreagă au fost afectate de consecinţele crizei sanitare, trecând de la 230 de milioane de vizitatori în 2019 la 54 de milioane în 2020, adică o scădere de 77%, aşa cum relevă ancheta anuală a revistei The Art Newspapper. Studiul, realizat în 280 de muzee, a arătat că instituţiile muzeale au fost deschise în 2020, în medie la nivel mondial, 145 de zile.

Citește și: EXCLUSIV Fostul ministru Pintea IA CU ASALT specialiștii din DNA

Muzeul Naţional al Chinei de la Beijing, al doilea cel mai vizitat din lume după Muzeul Luvru, şi-a închis porţile timp de trei luni începând cu luna ianuarie a anului trecut. Atunci când s-a redeschis, capacitatea sa de primire, redusă cu 90%, a scăzut de la 30.000 de vizitatori pe zi la doar 3.000.

În ceea ce priveşte Europa, Franţa şi Italia s-au confruntat cu perioade de carantină mai lungi şi cu restricţii de călătorie mai severe decât restul teritoriului, confruntându-se cu o scădere a turismului mai importantă, în special în sezonul estival.

Parisul a primit doar 5% din numărul de vizitatori vara trecută, potrivit raportului Organizaţiei Mondiale a Turismului a ONU. Cele trei mari muzee ale capitalei franceze - Luvru, Centru Pompidou şi Orsay -, au înregistrat de asemenea o diminuare cu 73% a prezenţei publicului, ajungând la 4,5 milioane de persoane faţă de 16,5 milioane în 2019, indică bilanţul. Muzeul Luvru a anunţat pierderi de 90 de milioane de euro în 2020.

La fel s-a întâmplat şi în Marea Britanie, unde muzeele depind mult de turism. Instituţiile britanice au înregistrat o scădere de 77% a vizitatorilor şi au fost închise în medie mai mult de jumătate din an. National Gallery a pierdut doar 14 milioane de lire sterline, adică puţin peste 16 milioane de euro anul trecut.

Impactul coronavirusului s-a simţit şi în Spania, în special la Prado de la Madrid, care a rămas închis timp de 80 de zile, înregistrând o scădere de 76% din afluenţă. Muzeul Reina Sofía, din capitală, a avut o scădere de 72%.

Peste Atlantic, Statele Unite deţin tragicul record de cel mai mare număr de decese legate de Covid-19 (în jur de 552.000). În contextul în care fiecare district îşi stabileşte propriile reguli şi protocoale de securitate, situaţia muzeelor variază în funcţie de teritoriu. Numeroase instituţii californiene sunt încă închise, în timp de Crystal Bridges, din Arkansas, are, de exemplu, şi-a redeschis porţile în iunie. Muzeul "Solomon Guggenheim" din New York a înregistrat cea mai severă scădere a numărului vizitatorilor, de 88%.

Muzeele neozeelandeze au fost închise cel mai puţin la nivel mondial şi nu au avut nicio limită a capacităţii de primire de la redeschiderea lor. Christchurch Art Gallery Te Puna o Waiwhetū ocupă primul loc printre muzeele lumii cel mai puţin afectate de Covid-19, cu o scădere de 28% a vizitelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.