Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire în largul coastelor filipineze - Emisiile de dioxid de carbon din mantaua terestră ar putea ajuta oamenii de știință

descopera.ro
dioxid de carbon atmosfera

La sute de metri adâncime sub apă, în largul coastelor arhipelagului Filipine, oamenii de ştiinţă au descoperit un loc de unde dioxidul de carbon din mantaua terestră este eliberat în apă, descoperire care îi poate ajuta pe experţi să preconizeze modul în care recifele de corali se vor comporta în contextul schimbărilor climatice, conform unui nou studiu, transmite miercuri Live Science.

Bayani Cardenas, profesor la Departamentul de Ştiinţe Geologice al Universităţii statului Texas, din Austin, a descoperit accidental această "fântână" de dioxid de carbon în timp ce studia efectele apei dulci, din pânza freatică, asupra ecosistemului marin, în regiunea Pasajului insulei Verde - o strâmtoare ce separă insulele Luzon şi Mindoro, făcând legătura între Marea Chinei de Sud, prin golful Tayabas, cu Marea Sibuyan.

Această strâmtoare este un nod maritim important, fiind străbătută de numeroase vase comerciale. Regiunea Pasajului insulei Verde adăposteşte şi unul dintre cele mai diverse ecosisteme maritime cunoscute, iar recifele de corali din această zonă prosperă, spre deosebire de cele din alte părţi ale lumii, care se confruntă cu pericolul albirii.

Cercetătorii au denumit acest loc din care se propagă emisii de CO2 în mediul marin "Soda Springs" şi susţin că ar putea să elibereze dioxid de carbon în apă de mai multe milenii.

Fenomenul Soda Springs este rezultatul acţiunii unui vulcan subacvatic, care erupe gaze şi apă acidă prin fisurile apărute în platoul marin. Cercetătorii au descoperit concentraţii de CO2 de până la 95.000 părţi pe milion (ppm), adică de peste 200 de ori concentraţia existentă în atmosferă.

Mai mult decât atât, cercetătorii au monitorizat nivelurile de radon-222, un izotop radioactiv natural al radonului aflat în apa din pânza freatică din regiune şi au descoperit că pe fundul mării sunt locuri în care apa dulce freatică iese din subsol şi se varsă în ocean. Această descoperire este importantă pentru că "recifele delicate pot fi sensibile la fluxul de apă freatică".

Cercetătorii au descoperit că apa freatică şi cea marină apar în diferite cantităţi relative în jurul Soda Springs. Acest amestec variabil între apa dulce şi cea sărată "ne indică faptul că apa freatică poate contribui la evoluţia şi funcţionarea acestui bogat ecosistem marin", conform autorilor.

Nu este clar cum de aceste recife şi întregul ecosistem prosperă într-o zonă atât de bogată în CO2 şi expusă şi poluării generate de traficul maritim intens.

Aceste descoperiri au fost publicate în ultimul număr al revistei Geophysical Research Letters

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.