Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Despre Catedrala Mântuirii Neamului, de ce se construiește și când va fi gata

catedrala

Catedrala Mântuirii Neamului este unul dintre multele subiecte în care românii împart terenul în două și se poziționează de o parte sau de cealaltă parte a liniei de mijloc.

De la băsiști și antibăsiști, pontiști și iohanniști, anteniști și non-anteniști, suntem gata oricând să alegem o tabără și să ținem de ea cu dinții, în vreme ce înspre membrii taberei adverse ridicăm degete, comentăm ironic sau zâmbim în piept în semn de automulțumire, că poate n-om fi în echipa majoritară sau în cea mai vizibilă, dar toți știm despre noi că suntem în cea corectă.

Chiar și astăzi, când Catedrala Mântuirii Neamului este construită în proporție de 70%, rămâne la modă ca politicienii să fie întrebați dacă sunt pro sau contra acestui proiect, iar alții să dezbată dacă lui Dumnezeu îi place lemnul sau betonul, după rețeta explicată mai sus.

Pentru toți cei interesați de proiectul Catedralei Mântuirii Neamului, cât și de dezbaterea iscată pe acest subiect, voi prezenta în continuare câteva date mai mult sau mai puțin tehnice.

În anul 1884, la șapte ani de la terminarea Războiului de Independență, Regele Carol a promulgat Legea Bisericii Catedrale din București. 126 de ani mai târziu, în data de 2 septembrie 2010, a fost eliberată autorizația de construcție.

„Întrucât în toate capitalele ţărilor majoritar ortodoxe au fost construite catedrale corespunzătoare (Atena – 1862, Sofia – 1912, Belgrad – 2004, Moscova – 2000, Tbilisi – 2004) şi aproape fiecare capitală de provincie românească are catedrala ei, era necesar ca şi în capitala României să fie construită o Catedrală naţională reprezentativă, atât din motive liturgice practice, dar şi ca simbol al credinţei, libertăţii şi demnităţii poporului român. Precizăm că acest deziderat a fost reafirmat şi la 10 mai 1920 de către Regele Ferdinand, la scurt timp după Marea Unire din 1918, al cărei centenar va fi aniversat în anul 2018,” amintește portalul basilica.ro.

Amplasarea finală a Catedralei, pe Dealul Arsenalului, a fost stabilită după ce alte trei locații au fost propuse de către municipalitate. Piața Unirii a fost propusă în anul 1999, Piața Alba-Iulia în anul 2001 și Parcul Carol în 2004. Un an mai târziu avea să fie definitivată locația curentă,  care deși oferă Catedralei o vizibilitate redusă, din cauza Palatului Parlamentului, Patriarhia a considerat că acceptarea locației este o reparație morală pentru cele cinci biserici demolate sau mutate pentru a fi construit Palatul Parlamentului.

Calendarul lucrărilor:

  • finalizarea lucrărilor de zidire la nava principală şi balcoanele interioare până la cota +45,00 metri – decembrie 2016;
  • finalizarea lucrărilor de zidire la turlele secundare, cota +62,00 metri –aprilie 2017;
  • finalizarea lucrărilor de zidire la turla clopotniță, cota +75,5 metri – iulie 2017;
  • finalizarea lucrărilor de zidire la turla principală (Pantocrator), cota +106,00 metri – decembrie 2017;
  • structura metalică şi învelirea acoperișului – iunie 2018;
  • pictarea catapetesmei şi sfințirea Altarului noii Catedrale – 1 decembrie2018;
  • pictarea integrală a Catedralei – 2019-2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.