Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dezastrul încasărilor din iulie reprezintă dovada că Victor Ponta va compromite noul Cod Fiscal

calcule

Guvernul Ponta a furat propunerile de relaxare fiscală din Programul de guvernare al PNL, dar a uitat să ia odată cu acestea şi instrucţiunile de utilizare. Aşa se face că Guvernul merge din gard în gard cu cifrele, se laudă cu încasări suplimentare inexistente, promite cheltuieli bugetare şi salarii mai mari şi a orientat România pe drumul sigur al distrugerii macrostabilităţii.

Votul din Parlament asupra noului Cod Fiscal a demonstrat că toată clasa politică este favorabilă relaxării fiscale, însă succesul stimulării economiei prin reducerea presiunii fiscale constă nu doar în nivelul reducerii impozitelor, ci, mai degrabă, în modul în care aceste politici sunt etapizate şi implementate şi, mai ales, cum este realizată administrarea fiscală şi câştigată lupta cu evaziunea fiscală.

Din păcate pentru români şi economia României, cel mai incompetent guvern din ultimii douăzeci şi cinci de ani a demonstrat deja că este pe cale să compromită relaxarea fiscală atât de aşteptată. Oricine român poate constata, dacă analizează execuţia bugetară publicată de Guvern pe site-ul Ministerului de Finanţe, că, după primul semestru, încasările bugetare s-au ridicat la doar 15,8% din PIB, faţă de 16,2% din PIB cât era prevăzut pentru această perioadă.  Aceasta înseamnă că anul 2015 va fi al patrulea an consecutiv cu Victor Ponta la guvernare, care deşi a promis electoratului încasări de 38% din PIB, nu a depăşit niciodată 32% din PIB, în condiţiile în care media europeană este de peste 10 puncte procentuale mai mare.

La fel de grav este modul în care instituţiile guvernamentale găsesc tot tertipuri şi minciuni ca să aducă o umbră de simpatie pentru Victor Ponta, glorificându-i contraperformanţele. Ultima minciună este cea a Victor Ponta, doreşte să acopere dezastrul încasărilor din TVA din iulie 2015. În ciuda cohortelor de maşini cu girofar care au împânzit România, colectarea TVA în luna iulie a fost dezastruoasă, chiar în condiţiile impactului scăderii TVA la alimente. Sumele obţinute din TVA au fost sub nivelul lunar mediu realizat în primele şase luni. În condiţiile în care impactul reducerii TVA la 9% la alimente, estimat de Ministerul de Finanţe, a fost de 417 milioane lei pe lună în 2015, suma neîncasată din TVA, de către ANAF, este mai mare decât impactul negativ estimat pentru reducerea cotei la 9% - performanţa în colectarea TVA fiind profund negativă.

Dacă mai adăugăm faptul că în luna iunie 2015 consumul a avut o creştere semnificativă (INS: comerţul cu amănuntul pentru vânzarea produselor alimentare a crescut cu 12,7% faţă de luna mai şi cu 21,5% faţă de iunie 2014) şi raportăm acest lucru la reducerea încasărilor din TVA, nu putem avea decât o singură explicaţie: creşterea evaziunii fiscale! Reducerea încasărilor din TVA în iulie este cu atât mai greu de explicat în condiţiile creşterii comerţului cu amănuntul în domeniul produselor alimentare – având în vedere că încasările bugetare din iulie au avut în vedere activitatea economică din luna iunie.

Din această profundă incompetenţă rezultă cu maximă claritate că Guvernul Ponta nu va putea implementa măsurile de relaxare fiscală prevăzute în noul Cod Fiscal şi înţelegem cu toţii îngrijorările justificate ale Băncii Naţionale şi ale finanţatorilor externi.

Dacă la administrare fiscală Guvernul Ponta este dezastruos, la capitolul minciuni trebuie să recunoaştem că are cele mai neruşinate şi sfidătoare afirmaţii sau arogări de merite. Astfel, de câteva zile Guvernul se tot laudă cu marea performanţă a reducerii termenelor la rambursarea TVA. Din păcate pentru manipulatorii din Guvernul Ponta, oamenii de afaceri din România ştiu că adevărata reformă în returnarea TVA s-a realizat în anii 2010-2011, atunci când s-a trecut de la termene de peste 1.400 de zile la 60-90 de zile.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.