Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dilatarea unei pupile și vederea dublă pot ascunde o afecțiune gravă

Radu Pop

Amorțeala, slăbiciunea și furnicăturile pe o parte a feței, durerea resimțită în spatele unui ochi, dilatarea unei pupile și vederea dublă pot indica o afecțiune gravă: anevrismul cerebral – o dilatare a unui vas de sânge din creier. Aceste semne și simptome apar de obicei numai în cazul unui anevrism de mari dimensiuni, cele mici fiind asimptomatice.

Ruperea unei anevrism cerebral poate pune în mare pericol viața pacientului, care va avea nevoie de îngrijire medicală de urgență. Din acest motiv, chiar și atunci când un anevrism cerebral este mic și intact, neurochirurgii sau neuroradiologii intervenționiști recomandă tratarea lui în scop profilactic, pentru a preveni o ruptură.

Un anevrism cerebral rupt se manifestă printr-o durere de cap foarte intensă, instalată brusc, care poate fi urmată de vedere dublă, gât înțepenit și sensibilitate la lumină, precum și de grețuri și vărsături. Dacă pacientul nu primește îngrijiri medicale de urgență, se poate ajunge până la convulsii, pierderea cunoștinței și stop cardiac.

Unii pacienți pot prezenta și un anevrism din care se scurge o cantitate mică de sânge, numită sângerare santinelă. Aceasta se poate produce cu câteva zile ori săptămâni înaintea unei rupturi și poate fi semnalată de o cefalee severă, care se instalează brusc.

Diagnosticul de anevrism cerebral se pune pe baza examenului clinic, a anamnezei și a unor teste imagistice, care pot include: o examinare CT, de regulă prima investigație folosită pentru detectarea unei sângerări la nivelul creierului, sau angio-CT, care arată locul în care se găsește și mărimea unui anevrism intact sau rupt. De asemenea, medicul mai poate recomanda și o puncție lombară, cu analiza lichidului cefalorahidian, o examinare RMN, utilă mai ales în cazul anevrismelor intacte, sau o angiografie cerebrală, atunci când alte teste diagnostice nu au adus suficiente informații.

Tratamentul unui anevrism cerebral rupt necesită o intervenție chirurgicală de urgență, în scopul reducerii fluxului de sânge prin anevrism. Intervenția se poate face clasic, prin clipping, când neurochirurgul deschide craniului și montează o clemă de metal pe gâtul anevrismului, oprind sângerarea, sau minim invaziv – endovascular.

Abordul endovascular al anevrismului se face fără deschiderea craniului, printr-un cateter introdus printr-o arteră, care ajunge la creier, și prin care se vor introduce coils sau stenturi. După ce medicul dă drumul dispozitivului în anevrism, acesta va asigura un blocaj similar clemei folosite în metoda clasică. O altă opțiune nouă de tratament endovascular este tehnica deviației de flux, prin care se plasează un stent în vasul de sânge, pentru a devia circulația departe de anevrism.

La Spitalul Clinic SANADOR, medicii supraspecializați în neuroradiologie intervențională asigură tratament minim invaziv pentru anevrismele cerebrale și pentru alte afecțiuni vasculare cerebrale, cum sunt stenozele arteriale și venoase de la nivelul creierului, fistulele vasculare și malformațiile arterio-venoase. Astfel, pot fi evitate intervențiile chirurgicale clasice, laborioase și riscante, care necesită deschiderea craniului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.