Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DNA intră pe fir în cel mai ”fierbinte” subiect al începutului de an: Cine sunt ”greii” vizați

love dna

DNA începe în forță anul și demarează cea mai dorită anchetă a începutului de an! Se misca lucrurile in cazul scriitorilor-detinuti, care semneaza performante greu de crezut: in mai putin de 2 ani, 188 de condamnati au scris 400 de asa zise lucrari-stintifice.

Administratia Nationala a Penitenciarelor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie, dupa ce s-a constatat ca, de exemplu, Ioan Niculae a scris o carte in 22 de ore. In plus, mai multi parlamentari au depus la Senat un proiect prin care propun eliminarea din lege a articolului care reduce pedeapsa cu o luna pentru fiecare carte scrisa.

Citește și: Antena 3: Liviu Dragnea îl amenință cu EXCLUDEREA din PSD pe Victor Ponta

Mai multi senatori au propus ca partea din articolul de lege care da posibilitatea detinutilor sa-si scurteze timpul petrecut in spatele gratiilor daca scriu o lucrare stiintifica sa fie abrogata. Propunerea a fost deja inregistrata la Senatul Romaniei si va fi luata in discutie in februarie, cand parlamentarii se intorc la munca.

Este forma cea mai rapida prin care se poate anula un drept de care unii detinuti ar fi abuzat scriind pe banda rulanta si 10 carti, numite lucrari stiintifice, cu toate ca pentru un astfel de material documentat cere timp si acces la surse de informare diverse. Unul dintre beneficiarii acestei prevederi legale este Gigi Becali, care a scris 5 carti in puscarie.

Citește și: Mugur Isărescu trage un semnal de alarmă: Ce riscă România din cauza politicienilor

Titlurile spun totul despre lucrarile stiintifice concepute de finantatorul Stelei: Steaua si Becali, Muntele Atos, Patria ortodoxiei, Becali si politica. Inceputurile, Iubirea milostiva si mantuitoare, dar si Becali, Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei.

Gigi Becali: "Bine ma, daca zic ei ca nu le-am scris, nu le-am scris. Conteaza pentru mine ce zic aia? Daca vor ei, nu le-am scris, cum zic ei."

Becali nu se opune abrogarii acelui articol din lege care le permite detinutilor sa scrie si sa fie eliberati mai repede. El a iesit cu 5 luni mai devreme cu ajutorul cartilor asumate de el.

Citește și: Celebrul personaj ”Dacul liber” s-a sinucis

Gigi Becali: "Asta e legea, daca vor sa schimbe legea, sa schimbe legea. Ma bag eu in lege? Dar atat timp cat e legea sa o respecte. Cand nu mai vor ei legea si vor rautate si cand se respecta legea, nu le convine, ca de ce iese omul cu 2 luni, 3 luni de puscarie mai devreme, ca de parca am fi criminali."

Practic, parlamentarii care au initiat modificarea au reusit ca in cateva zile sa ia o masura - simpla - fata de Ministerul Justitiei care are acest proiect de modificare a legii de mai bine de un an si care nu a facut nimic.

Ministrul actual, Raluca Prună, nu a gasit timpul necesar sa raspunda acestei probleme. Iar declaratiile date pana acum in presa nu lamuresc intentiile sale. Ne-a spus ca va lua masuri daca s-a incalcat legea. Cum? Ramane de vazut. Insa Ministerul Justitiei nu este organ de ancheta, nu este clar ce masuri ar putea lua. In schimb, despre proiectul de lege aflat in sertar de peste un an, Raluca Prunș nu a avut nici raspuns si nici explicatie.

Citește și: Vești minunate pentru românii cu credite în euro: Nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria post-decembristă

Presedintele CSM, abia numit in functie, a parut mai implicat. El a anuntat ca a fost cel care a initiat proiectul de lege care zace la minister si mai mult a spus concret ce masuri trebuie luate. Mircea Aron propune ca munca de cercetare a detinutului sa fie supravegheata si monitorizata de o comisie de specialitate, avizata de Ministerul Educatiei, care sa si evalueze caracterul stiintific al lucrari.

Daniela Pantazi, purtator de cuvant C.S.M.: "Urmarim sa instituim propuneri de norme clare si de imediat aplicare prin care sa se reglementeze situatia elaborarii lurarilor stiintifice de catre detinuti in scopul prevenirii abuzului de drept."

O statistica a Administratiei Nationale a Peniteciarelor arata ca in 2012 s-au scris in inchisori 6 lucrari, in 2013 - 11, in 2014 - 69, in timp ce in 2015 am avut un varf de 331 de lucrari stiintifice. Este de altfel anul in care mai multe VIP-uri au ajuns in dupa gratii, condamnate pentru fapte de coruptie, anunță PRO TV.

Citește și: GAFĂ antologică la B1 TV: Ce a putut să apară la emisiunea lui Sabin Orcan

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.