Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE Doi judecători din trei au decis ca dosarul Mircea Cosma să plece la Prahova - DNA s-a opus declinării cazului

www.adevarul.ro
Mircea (stanga) si Vlad (dreapta) Cosma

UPDATE Ora10.50 - Doi judecători din completul de trei de la instanța supremă au decis, vineri, ca dosarul de corupție al fostului președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, să fie declinat la o instanță prahoveană. Al treilea masigstrat din complet a stabilit ca dosarul să fie judecat în continuare la instanța supremă.

Un complet de trei judecători de la instanța supremă a invocat, vineri, din oficiu, excepția competenței ICCJ după calitate persoanei în dosarul în care s-a dispus rejudecarea dosarului de corupție al fostului președinte al CJ Prahov, Mircea Cosma și a fiului acestuia Vlad Cosma.

Procurorul DNA prezent la instanță s-a opus admiterii acestei excepții din oficiu și a arătat că deși Vlad Cosma nu mai are calitate de deputat, cea care a atras în primă instanță competența ICCJ, cazul ar putea fi tranșat în continuare de judecătorii instanței supreme.

Citește și: Familia Cosma ar putea fi judecată "acasă" în dosarul de corupţie - Vlad Cosma nu mai are calitatea care a atras competenţa instanţei supreme

”Considerăm că ICCJ e competentă să judece. O dată pentru că s-a dat citire actului de sesizare. Instanța rămâne competentă după ce dă citire actului de sesizare. Așa prevăd normele penale. Suntem în ipoteza reluării citirii actului și nu este în ipoteza primei citiri. Al doilea motiv e ca articolul 421 lit b teza 2 conține ea însăși o normă specială de competență”, a explicat magistratul de la DNA în sala de judecată.

Avocații celor judecați au fost de acord cu instanța supremă și au spus că  dosarul ar trebui declinat la o instanță prahoveană.

”Admiteți. Nu suntem la momentul de după citirea actului de sesizare. Practic suntem la momentul sesizării instanței de fond de către o altă instanță, completul de cinci judecători.

Să admitem afirmațiile DNA  ar însemna o adăugare la lege respectiv să nu mai ținem cont de legea și practica existentă care arată că atunci când o persoană pierde calitatea, instanța se desesizează”, au explicat avocații judecătorilor ICCJ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.