Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doliu: O celebra scriitoare americană a murit la vârsta de 88 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Celebra scriitoare americană Ursula K. Le Guin, ale cărei cărţi s-au vândut în milioane de exemplare în întreaga lume, a murit la vârsta de 88 de ani, a anunţat, marţi, familia autoarei, scrie NEWS.RO, citând AFP.com.

Citeşte şi: Ministrul Finanţelor, LOVITURĂ pentru inspectorii ANAF: Amenzile nu vor face parte din fondul de premiere

Contactat telefonic de Reuters, fiul ei, Theo Downes-Le Guin, a spus că nu cunoaşte cu certitudine cauza morţii mamei sale, dar că probabil aceasta a suferit un infarct, având în vedere că în lunile recente a avut probleme cu inima.

Le Guin este cunoscută, între altele, pentru seria bestseller „Earthsea”, care a fost tradusă în mai multe limbi şi a fost adaptată pentru ecran, prezentând povestea unui vrăjitor care luptă împotriva forţele răului, cu decenii înainte de apariţia seriei „Harry Potter”.

Într-o carieră de mai multe decenii, Ursula K. Le Guin a publicat peste 20 de romane, a scris cărţi pentru copii, zeci de povestiri scurte, volume de poezie, precum şi o colecţie de eseuri.

Scriitorul american Stephen King şi-a exprimat regretul pentru decesul lui Le Guin, spunând că aceasta s-a numărat între „cei mai mari” autori. „A fost mai mult decât o scriitoare de science fiction, o persoană emblematică în literatură”, a scris King pe Twitter.

Ursula K. Le Guin s-a născut în octombrie 1929 în Berkeley, California, şi a fost fiica antropologului Alfred Kroeber, expert în amerindienii din Statele Unite ale Americii, şi a scriitoarei Theodora Kroeber, care a semnat „Ishi in Two Worlds", o biografie apreciată despre „ultimul indian sălbatic” din America de Nord.

Le Guin a studiat la Radcliffe College din Massachusetts şi apoi la Columbia University din New York. Şi-a continuat studiile la Paris, unde s-a căsătorit cu istoricul Charles Le Guin. După căsătorie, cuplul s-a întors în SUA, stabilindu-se în Portland, Oregon, unde au crescut trei copii.

Ursula K. Le Guin şi-a publicat primul ei roman, „Rocannon's World”, în 1966, dar a devenit cunoscută în 1969, când a publicat „The Left Hand of Darkness”, roman pentru care a primit numeroase premii şi care a devenit un clasic al genului science fiction.

Planeta în care are loc acţiunea din „The Left Hand of Darkness” este populată de persoane de un singur sex, care îşi asumă pe rând rolul masculin şi pe cel feminin. În această carte, autoarea a abordat teme precum identitatea sexuală şi şi-a pus întrebări cu privire la ce reguli sociale ar putea fi excluse într-o asemenea lume.

„Mă supără să fiu numită doar o scriitoare de science fiction. Nu sunt. Sunt romancieră şi poetă”, spunea Le Guin într-un interviu pe care l-a acordat pentru The Paris Review.

În poveştile sale din societăţile galactice pe care le-a creat, Le Guin, care a fost influenţată în mare măsură de taoism şi budism, a încercat să demonstreze că nu există o soluţie absolută şi permanentă, nici în teologie sau politică.

„Mă inspir foarte mult din ştiinţele sociale. Mai ales in antropologie. Atunci când creez o altă planetă, o altă lume, cu o societate, încerc să prezint complexitatea acelei societăţi”, mai spunea Le Guin pentru The Paris Review.

La gala National Book Awards 2014, Le Guin a primit medalia „Distinguished Contribution to American Letters”. Ea i-a îndemnat atunci pe scriitori şi editori să se concentreze mai puţin pe profit, acesta aflându-se adesea în conflict cu scopul artei. Ea a mai câştigat, între altele, premii Hugo şi Nebula, pentru romane ca „The Left Hand of Darkness” (1969) şi „The Dispossessed” (1974).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.