Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea i-a impus lui Cioloș un nou stil de coabitare

Pe la începuturile tandemului Ponta-Dragnea, acesta din urmă avea un ușor arțag în fața presei. Deși căuta să se stăpânească, amintea de un fost director comunist obișnuit să fie ascultat și ușor nedumerit de libertatea de după revoluție. M-am gândit atunci că nici Dragnea, la el în Teleorman, nu e obișnuit să fie întrerupt.

Acest mod de a vorbi cu presa pare să fie depășit. Liviu Dragnea zâmbește mai des și când evită răspunsurile reușește să o facă cu o voce caldă, ce amintește de Mona Muscă în vremurile bune. Pe de o parte, poate fi vorba de învățarea jocului politic de la București. Dar pe de altă parte lui Dragnea nu îi merge rău. El a atins, probabil, maximul de putere politică din cariera sa de până acum.

Această putere se manifestă destul de rar în mod asertiv, prin propunerea de politici publice. Nu putem să legăm o propunere de Liviu Dragnea (deși pare să tatoneze și direcția asta). Mai rău, nu este clar cine sunt noile creiere din spatele președintelui PSD.

În schimb, Dragnea este cenzorul guvernului Cioloș. Prea puține lucruri importante se întâmplă până când el nu își dă OK-ul. Poate că președintele PSD se consultă democratic, dar în secret cu partidul. Cel mai probabil, însă, este vorba de putere personală.

Primul lucru care a murit sub șublerul lui Dragnea este ideea unui buget nou al lui Dacian Cioloș. Noul premier defilează cu bugetul vechiului premier și, pentru a-ș pune în practică viziunea proprie, va angaja cheltuieli care să fie acoperite de... următorul guvern. Aici nu a fost vorba doar de forța PSD, ci și de nepregătirea lui Dacian Cioloș. Acesta a trebuit să creeze în grabă un program de guvernare (4 versiuni succesive, de râdea ALDE) și o echipă (dintre care doi miniștri inițiali nu au apucat să depună jurământul).

Citiți și: Dragnea îl plesnește pe Cioloș cu bugetul peste față

Al doilea lucru este înghețarea salariului minim. Guvernul a anunțat că se gândește, analizează, că salariul minim ar putea ologi economia. I s-a sugerat să se gândească în direcția în care trebuie. Executivul s-a gândit și s-a executat.

Citiți și: Patimile lui Cioloș din telenovela „BOR: Ne dați ori nu ne dați?”

Al treilea lucru ține de finanțarea Catedralei Mântuirii Neamului. Aici este un fel de remiză mai complicată. Cioloș a zis că nu, patriarhul a dat un telefon, Dragnea a zis că poate da, Cioloș a zis că da, pe urmă că nu. Dar cumva a rămas în coadă de pește. Lipsa de frustrare a Patriarhului sugerează că poate, totuși, da... Oricum, PSD iese din povestea asta ca apărătorul Bisericii.

Ultimul act este bătălia pentru alegeri în două tururi. Alina Gorghiu a zis că ar fi bine în două tururi. Florin Iordache a zis că nu se poate. Cioloș a zis nu, că nu se poate.

Zegrean a zis ceva din care, dacă vrei, poți sa înțelegi că se poate. Cioloș a zis că dacă lumea vrea, el nu se opune. Dragnea, din Israel a zis că nu se poate.

Citiți și: Cum să îl citim pe Augustin Zegrean

Iohannis a zis și el că, dacă partidele vor, vrea și el. Dragnea de la Bruxelles a zis: măh, vă boicotez. După care a mai zis o dată de la întâlnirea cu Schulz: Băi, terminați cu prostiile că vă boicotez.

Citiți și: Dragnea se plânge lui Schultz și amenință cu boicot

Declarațiile lui Dragnea au fost în general greșit înțelese. Evident că PSD nu va boicota nimic. Declarația trebuie citită astfel: „terminați odată sau vor exista consecințe”.

Acum Dacian Cioloș are planificată o întâlnire cu partidele. De ce o nouă întâlnire? Pentru că, de data asta, poate, poate, Liviu Dragnea va zice altceva.

Citiți și:Cioloș, consultări cu partidele despre alegerea primarilor

Deocamdată acesta este vârful de revoltă al PNL, Cioloș și Iohannis, cu sprijinul lui Zegrean și al unei părți a societății civile contra lui Dragnea. Observați, de altfel, că nici președintele, nici prim-ministrul nu îl critică direct pe președintele PSD.

În același timp, un nou front se deschide discret. Ludovic Orban, o voce neoficială, dar importantă în PNL, pune la îndoială prezența PSD în aparatul de stat.

„Ca să zic aşa, noi sprijinim un Guvern care, de fapt, e mai degrabă al PSD, ceea ce e complet anormal… Noi nu cerem ca premierul Cioloş, miniştrii din cabinetul Cioloş să pună liberali în locul lor, dar să caute alţi oameni cu care să îşi formeze echipe pentru a asigura neutralitatea actului de guvernare şi mai ales egalitatea de şanse în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare”, a afirmat Ludovic Orban într-un interviu pentru Jurnalul Național.

Citiți și: Ludovic Orban: PSD face ce vrea în Guvernul Cioloș!

Nu este clar dacă Orban vine astfel în sprijinul lui Cioloș, care ar putea avea nevoie să își facă curățenie în propria ogradă, sau pregătește o monedă de schimb cu PSD.

Citiți și: Reforma birocrației, șansa guvernului Cioloș

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.