Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dragnea sabotează prin necunoaștere

Domnul Dragnea nu a înțeles corect rolul Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială și se opune din necunoaștere.

România are obligația europeană de a crea un mecanism de supraveghere macroprudențială, cu caracter consultativ, încă din anul 2011. Guvernul PSD a întârziat nejustificat dezbaterea publică și adoptarea mecanismului potrivit pentru România. Pe fond, aveam de ales între acordarea acestui rol exclusiv Băncii Centrale, crearea unui ASF care să includă și piețele bancare sau crearea unui comitet compus din mai multe autorități. Pentru România este potrivită, în opinia mea, cea de-a treia alegere.

În UE, 13 state europene au un comitet similar cu cel propus acum în România (dintre care 9 prin legi adoptate si 4 prin aranjamente provizorii), alte 13 state au acordat această responsabilitate a suprevegherii macroprudențialității Băncilor Centrale, iar 2 state au creat autorități de supraveghere a piețelor financiare (un fel de ASF la români care includ și piețele bancare), conform ultimului raport al ESRB (Comitetul European pentru Risc Sistemic).

Rolul major al BNR în Consiliul General al CNSM este stabilit clar prin Subrecomandarea B1 dedicat mecanismelor instituționale, citez: "Se recomandă ca statele membre să desemneze în legislația națională autoritatea căreia îi este încredințată aplicarea politicii macroprudențiale, reprezentată în general fie de o singură instituție, fie de un comitet compus din autorități ale căror acțiuni au un impact substanțial asupra stabilității financiare. Legislația națională ar trebui să specifice procesul de decizie al organismului de conducere al autorității macroprudențiale" (sursa: https://www.esrb.europa.eu/pub/pdf/recommendations/2011/ESRB_2011_3.ro.pdf?c7f2567110951299fe106558f7df7b1d)

Dezbaterea publică a degenerat în acuzații nefondate cum că s-ar crea un paraguvern paralel sau o mega-structură de comandă. Haideți să nu manipulăm politic un instrument european preventiv, cu rol consultativ, care reprezintă un pas înainte pentru calitatea deciziilor publice în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.