Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Armata ucraineană a analizat dronele capturate de la ruși: Dovezi că au fost fabricate în Iran, după invazia rusă, cu unele componente occidentale

Isobel Koshiw/The Guardian
drona iran

Armata ucraineană a prezentat pentru The Guardian dovezi că cel puțin unele dintre dronele de fabricație iraniană folosite de Rusia în războiul său au fost probabil furnizate după invazia la scară largă a Moscovei din februarie.

Ucraina a declarat că a observat pentru prima dată că Rusia folosea arme furnizate de Iran în septembrie. De atunci, Rusia a reușit să le folosească cu succes pentru a ținti infrastructura energetică critică a Ucrainei, provocând grave penurii de energie.

Săptămâna trecută, Iranul a recunoscut pentru prima dată că a furnizat Rusiei drone, dar a spus că acestea au fost trimise înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.

Cu toate acestea, într-o încăpere mare, undeva în Kiev, unde serviciile de informații militare ucrainene au demontat dronele iraniene capturate, data de fabricație de pe elicea unui Mohajer-6, o dronă de spionaj iraniană, indică luna februarie a acestui an. Întrucât elicea este doar una dintre multele componente necesare pentru fabricarea dronei, data din februarie indică faptul că drona ar fi fost furnizată - dacă nu fabricată - după invazie, potrivit lui Vasyl, un reprezentant al serviciilor de informații militare ucrainene, care nu își poate da numele de familie din motive de securitate.

Vasyl, care a fost implicat în dezmembrarea dronelor, a declarat că calitatea tehnică a dronelor a fost surprinzător de bună. "Credem că au fost implicați specialiști ruși, dar aceasta este doar o teorie", a spus el, comentând modul în care Iranul a reușit să dezvolte dronele în ciuda faptului că a fost supus unor sancțiuni timp de decenii. "Fie iranienii au mers [în Rusia], fie au specialiști ruși care lucrează acolo".

Deși drona Mohajer-6 nu are marcaje exterioare care să indice faptul că este fabricată în Iran, componentele din interiorul dronei arătate celor de la The Guardian păreau să aibă marcaje în farsi.

Mohajer-6 poate lansa rachete și este destinată a fi folosită de mai multe ori. Celelalte două drone analizate sunt cunoscute sub numele de drone "kamikaze", deoarece explodează și sunt distruse la impact. Acestea nu aveau niciun marcaj iranian, dar, la fel ca Mohajer, au fost prezentate de Iran la mai multe expoziții de arme, a declarat Vasyl.

Vasyl a precizat că mai multe componente folosite la fabricarea dronelor au fost fabricate de companii occidentale. Dar componentele erau banale și nu erau incluse pe lista de neproliferare, menită să controleze vânzarea de piese care pot fi folosite de armatele regimurilor aflate sub sancțiuni, cum ar fi Iranul. Vasyl a declarat că Iranul a reușit să fabrice replici ale multor componente produse inițial în Occident, cum ar fi o copie exactă a unui cunoscut motor german.

Rezervele proprii de armament ale Rusiei au fost grav epuizate de lunile de lupte, spun oficialii serviciilor de informații occidentale și ucrainene, lăsând-o să caute ajutor de la aliați precum Iranul.

Pe lângă mai multe drone, oficiali occidentali anonimi au declarat pentru CNN că Rusia plănuiește să cumpere rachete balistice iraniene. Aceiași oficiali au spus că Iranul a trimis 450 de drone Rusiei și că va trimite alte 1.000 de unități de armament, inclusiv rachetele așteptate.

Un purtător de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene a declarat că, în ciuda livrărilor recente de sisteme de apărare aeriană de la aliații săi, Ucraina încă nu are echipamentul necesar pentru a se apăra de rachetele iraniene.

Armele iraniene au avut un rol esențial în strategia Rusiei de a dezactiva Ucraina prin tăierea livrărilor sale de energie în spate - în timp ce încearcă să își recapete impulsul după mai multe înfrângeri pe câmpul de luptă.

De la începutul lunii octombrie, tehnologia iraniană a contribuit la deteriorarea a peste 30% din sistemul energetic al Ucrainei, potrivit președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. Autoritățile ucrainene au introdus întreruperi de curent zilnice pentru a stabiliza rețeaua, dar prevăd că, dacă Rusia continuă să atace, ar putea avea loc o pană totală de curent în unele locuri în această iarnă, pe fondul unor temperaturi negative.

După ce Rusia a folosit primul baraj de drone furnizate de Iran, Ucraina a redus relațiile diplomatice cu Iranul, revocând acreditarea ambasadorului iranian în Ucraina. Trimisul Ucrainei în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Maksym Subkh, a declarat pentru postul ucrainean ZN că ruperea legăturilor diplomatice este pe ordinea de zi și că Zelenski va lua o decizie în următoarele săptămâni.

Zelenski a declarat duminică că, dacă Iranul nu ar furniza arme Rusiei, lumea "ar fi acum mai aproape de pace".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.