Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM: 'Plafonul de 15 miliarde de lei, de care dispune IMM Invest, este suprasubscris de finanţatori'

FNGC
IMM invest FNGC

Plafonul de 15 miliarde de lei de care dispune Programul IMM Invest este deja suprasubscris de finanţatori, iar acesta este un semnal extrem de bun pentru economie, a anunţat directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu.

"În paralel cu derularea procesului legislativ, iniţiat de către Ministerul Finanţelor şi cu aprobarea acestuia, FNGCIMM a început procedura de alocare a plafoanelor de garantare ce vor fi distribuite în cel mai scurt timp finanţatorilor. Sunt în măsură să vă transmit că plafonul de 15 miliarde de lei, de care dispune IMM Invest, din care un miliard de lei este rezervat subprogramului Agro IMM Invest, este deja suprasubscris de către finanţatori, iar acesta este un semnal extrem de bun pentru economie. Avem toate motivele să fim încrezători că sistemul bancar va continua finanţarea companiilor şi susţinerea mediului de afaceri. Vreau să-i asigur pe antreprenori şi pe finanţatorii programului că vom operaţionaliza în cel mai scurt timp noile facilităţi. Aveţi angajamentul meu şi al echipei FNGCIMM că vom depune toate eforturile pentru ca plafoanele alocate de către Guvernul României să fie puse la dispoziţia finanţatorilor în cel mai scurt termen posibil şi consumate integral înainte de sfârşitul anului 2021", a precizat Dumitru Nancu, potrivit unui comunicat al FNGCIMM remis joi AGERPRES.

Citește și: Încă o țară profund afectată de pandemie s-a sucit: A autorizat și ea vaccinul AstraZeneca pentru cei de peste 65 de ani

Guvernul a aprobat miercuri continuarea programelor IMM Invest, IMM Factor şi a subprogramului Agro IMM Invest, cu alocarea plafoanelor de garantare pe fiecare program.

Potrivit estimărilor, prin programele IMM Invest şi IMM Factor vor fi susţinuţi alţi 60.000 de întreprinzători, care se vor alătura celor peste 25.600, susţinuţi în etapa 2020 prin Programul IMM Invest.

Modificările aduse IMM Invest, prin aprobarea Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 110/2017, vizează aprobarea plafonului total de garantare pentru anul 2021 şi a bugetului necesar pentru continuarea schemei de ajutor de stat asociate programului, extinderea categoriilor de beneficiari, prelungirea valabilităţii schemei de ajutor de stat şi includerea producătorilor de vinuri şi bere în categoria domeniilor eligibile.

În cadrul acestui program, Ministerul Finanţelor, prin FNGCIMM, va acorda în anul 2021, garanţii de stat în valoare de 14 miliarde de lei pentru credite contractate de microîntreprinderi şi întreprinderile mici şi mijlocii, pentru finanţarea investiţiilor şi pentru asigurarea capitalului de lucru. Comisioanele sunt zero, iar dobânda va fi subvenţionată, în primele opt luni de la semnarea contractelor de credit, granturile fiind suportate de Ministerul Finanţelor, prin schema de ajutor de stat ataşată programului.

"Reamintim că modificarea şi completarea Schemei de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobată prin art. II din OUG nr. 42/2020, permite prelungirea programului IMM Invest până la 30 iulie 2021, cu aprobarea la plată a granturilor până la 30 iunie 2022", precizează FNGCIMM.

Programul IMM Factor, produs de garantare a creditului comercial şi a schemei de ajutor de stat asociate acestuia, va asigura accesul IMM-urilor la finanţarea creditului comercial, în vederea asigurării de disponibilităţi băneşti pentru plata furnizorilor sau a salariilor. Garanţiile de stat se cifrează la un miliard de lei în 2021, iar schema de ajutor de stat care susţine programul a fost prelungită până la 30 iunie 2021.

Subprogramul Agro IMM Invest, cu un plafon de garantare în anul 2021 de un miliard de lei, este destinat susţinerii IMM-urilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi a sectorului alimentar. Cu o facilitate în plus, faţă de IMM Invest, Agro IMM Invest are o componentă de grant de 10% din valoarea finanţării, facilităţi la rambursarea ratelor şi o perioadă de graţie la acordarea creditului de până la 24 de luni. La fel ca şi în cazul celorlalte programe, întreprinzătorii, pot accesa acest subprogram până la data de 30 iunie 2021.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

Garanţia FNGCIMM-IFN este de maximum 80% din valoarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane de euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de finanţator.

FNGCIMM colaborează cu 27 de instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.