Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După anunțul OMS, Franța decide INTERZICEREA folosirii hidroxiclorochinei împotriva COVID-19

eiffel

Înaltul Consiliu francez pentru Sănătate Publică (HCSP) şi Agenţia franceză a medicamentului (ANSM) se pronunţă împotriva folosirii hidroxiclorochinei împotriva covid-19 - atât ca tratament, cât şi în studii clinice -, în urma unui studiiu care arată că este ineficientă şi prezintă riscuri, au anunţat marţi cele două instituţii, relatează AFP.

Într-un aviz solicitat de către Ministerul francez al Sănătăţii, HCSP recomandă ”să nu se folosească hidroxiclorochină în tratarea covid-19” în afara studiilor clinice - indiferent dacă este utilizată singură sau împreună cu un antibiotic, scrie news.ro.

Citește și: Marcel Vela luat la întrebări de senatori. Val de acuze prin moțiunea: ‘Cu Vela ruptă, în timp de pandemie’

La rândul său, Agenţia franceză a medicamentului (ANSM) a anunţat că a ”lansat” procedura de suspendare - ”ca măsură de precauţie” - a testelor clinice care evaluează hidroxiclorochina la pacienţi bolnavi de covid-19.

Aceste avize intervin după ce un studiu a arătat ineficienţa şi riscurile acestui medicament la bolnavii care suferă de covid-19.

Citește și: Minerii se revoltă în Valea Jiului! Care sunt nemulțumirile lor și ce măsuri vor lua

Publicarea acestui studiu în prestigioasa revistă medicală The Lancet a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să suspende luni testele clinice cu hidroxiclorochină pe care le efectua în mai multe ţări, ca măsură de precauţie.

În Franţa, în afară de teste clinice, folosirea hidroxiclorochinei împotriva covid-19 este autorizată la spital numai şi numai în cazuri grave, în urma deciziei colegiale a medicilor.

Citește și: Se solicită retragerea cetățeniei române deținute de premierul Republicii Moldova: Sunt inadmisibile și lipsite de respect

În urma studiului publicat în The Lancet, ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Véran, a sesizat sâmbătă HCSP, pentru ca Înaltul Consiliu să propună ”o revizuire a regulilor de prescriere”, stabilite printr-un decret.

În avizul său, foarte aşteptat, HCSP recomandă ”să nu se folosească hidroxiclorochina singură sau împreună cu un macrolid (o familie de antibiotice) în tratamentul covid-19”.

Citește și: Kaufland face noi precizări de ultimă oră: Incidentul la care faceți referirea fost regizat, cu scopul de a crea senzațional

Înaltul Consiliu preconizează de asemenea o ”evaluare a benficiului/riscului folosirii hidroxiclorochinei în teste terapeutice” şi o ”consolidare a reglementării naţionale şi internaţionale a diverselor teste care evaluează hidroxiclorochina în covid-19”.

Suspendarea în testele clinice anunţată de ANSM urmează să intre în vigoare în urma unei proceduri care durează 24 de ore.

Citește și: Mihai Tudose a răbufnit: ‘România izolată. Cum își bate joc Guvernul de turism și de țările prietene

În total 16 studii au fost autorizate în Franţa în vederea evaluării hidroxiclorochinei în tratarea covid-19.

”Pacienţii în curs de tratament cu hidroxiclorochină în cadrul acestor teste clinice vor putea continua până la sfârşitul protocolului”, precizează ANSM.

Citește și: Marcel Vela luat la întrebări de senatori. Val de acuze prin moțiunea: ‘Cu Vela ruptă, în timp de pandemie’

Derivată din clorochină - un medicament împotriva malariei -, hidroxiclorochina este prescrisă în lupta împotriva maladiilor autoimune precum lupusul şi poliartirta reumatoidă.

Ea face parte dintre numeroasele tratamente testate de la începutul pandemiei noului coronavirus, însă folosirea acesteia în acest caz face obiectul unei polemici.

Citește și: Minerii se revoltă în Valea Jiului! Care sunt nemulțumirile lor și ce măsuri vor lua

Unul dintre principalii promotori ai hidroxiclorochinei este profesorul Didier Raoult, de la Institutul Spitalicesc-universitar (IHU) Méditerranée-Infection de la Marsilia, care o foloseşte la pacienţi cu forme minore, împreună cu un antibiotic din familia macrolidelor - azitromicina.

Într-o înregistrare video postată luni, profesorul Raoult aprecia că studiul publicat în revista The Lancet este ”murdar” şi respinge concluziile acestuia.

Citește și: Se solicită retragerea cetățeniei române deținute de premierul Republicii Moldova: Sunt inadmisibile și lipsite de respect .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.