Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După ce s-a făcut singură dependentă de Rusia, Germania dă vina pe vecinii din UE: Nu vor 'negocieri constructive' pentru împărțirea gazelor

nord stream 1

În Germania se diminuează speranța că se vor putea încheia mai multe acorduri de solidaritate în domeniul gazelor cu partenerii din Uniunea Europeană, în afară de cele deja încheiate cu Danemarca și Austria, ceea ce ar putea împiedica și mai mult capacitatea Berlinului de a atenua efectele crizei energetice, transmite Bloomberg.

Vecinii Germaniei, Belgia, Luxemburg, Olanda și Polonia, refuză să se angajeze în "negocieri constructive" cu privire la astfel de acorduri bilaterale, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, într-un raport către legislatori, consultat de Bloomberg.

Acest lucru ar putea exacerba criza de gaze din Germania "deoarece un bloc de construcție substanțială a rezistenței UE la criza gazelor naturale sub forma unor acorduri bilaterale nu ar fi disponibil", a declarat Habeck în document, pe care l-a prezentat comisiei pentru energie și climă a Bundestag-ului.

Astfel de acorduri între statele membre ale UE fac parte dintr-un mecanism mai amplu al UE care stabilește măsurile care trebuie luate în cazul unei urgențe în domeniul gazelor. Ele garantează că o țară va furniza gaze naturale celeilalte țări în cazul în care statul respectiv rămâne fără gaze sau nu are suficiente pentru a aproviziona gospodăriile și serviciile sociale, care beneficiază de o protecție specială în temeiul legislației UE.

Germania poartă discuții cu Italia și Republica Cehă, dar discuțiile cu Roma sunt suspendate până după alegerile de la sfârșitul acestei luni, potrivit lui Habeck, membru al partidului Verzilor, care este și vicecancelar în coaliția de guvernare.

Acordul cu Italia ar fi un acord trilateral cu Elveția, deoarece gazul ar trebui să tranziteze această țară pentru a ajunge în Germania.

În raport, Habeck a făcut referire și la o convorbire telefonică recentă între cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron. El a spus că Franța a promis să finalizeze lucrările la conductele care i-ar permite să aprovizioneze Germania cu gaze, dacă va fi necesar. În schimb, Germania s-a angajat să aprovizioneze Franța cu energie electrică.

Principalul motiv pentru care Belgia, Luxemburg, Olanda și Polonia refuză acordurile bilaterale cu Berlinul este acela că nu vor să fie nevoite să își despăgubească furnizorii în cazul în care gazul va fi redirecționat către Germania, a declarat Habeck.

Republica Cehă ar fi dispusă să semneze un astfel de acord, dar numai dacă există un plafon pentru compensațiile guvernamentale pentru furnizori.

Având în vedere aceste probleme, "în prezent, nu se așteaptă niciun progres în negocierile privind acordurile bilaterale de solidaritate", concluzionează Habeck în raportul său.

România este văzută ca esențială pentru reușita planului Uniunii Europene de a pune capăt dependenței continentului de importurile de gaze naturale din Federația Rusă, inclusiv pentru asigurarea aprovizionării Ucrainei și Republicii Moldova, ca țară de tranzit al fluxurilor de gaze din alte surse, reiese din documentele planului REPowerEU al Comisiei Europene, citate de profit.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.