Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După încheierea programului de protejare a lirei, majoritatea deponenților turci s-au întors la deținerile în valută

The National Bank of Turkey
lira turceasca

Deponenţii turci şi-au convertit cea mai mare parte a fondurilor lor înapoi în dolari, luna trecută, când le-au retras din conturile protejate de depreciere de către stat, potrivit datelor iniţiale şi a unor bancheri seniori, pe măsură ce Ankara începe să lichideze programul, transmite Reuters.

De când preşedintele Tayyip Erdogan a fost reales în mai, autorităţile au crescut puternic ratele dobânzilor şi şi-au stabilit obiectivul de a reduce deţinerilede lire în valoare de aproape 130 de miliarde de dolari, în conturile cunoscute sub numele de KKM, conform news.ro

Banca centrală protejează depozitele de depreciere în conformitate cu KKM,  o lege adoptată la sfârşitul anului 2021 pentru a opri o prăbuşire istorică a monedei.

Dar de atunci, lira a pierdut încă 50% din valoare - inclusiv 25% de la alegerile din acest an - mărind costurile schemei şi testând încrederea în monedă exact în momentul în care autorităţile încearcă să o consolideze.

Doi dintre bancherii seniori au declarat pentru Reuters că, de la alegeri, banca centrală a continuat să vândă valută băncilor, pentru a satisface cererea celor care închid conturile KKM.

Potrivit unuia dintre bancheri, 20% din conturile KKM care au fost iniţial convertite în lire din valută străină au fost închise în august.

Dintre acestea, aproximativ două treimi din fonduri au fost convertite înapoi în valută, în timp ce restul s-au mutat în conturi obişnuite în lire, potrivit unor trei bancheri.

Un fost deponent al KKM, care a refuzat să fie identificat, a spus că şi-a închis contul deoarece nu mai părea că merită.

”Nu am câştigat nimic după ceva timp şi apoi mi s-a părut înfricoşător să rămân în KKM, aşa că mi-am scos toţi banii şi m-am întors la dolari”, a spus persoana.

Banca centrală conduce trecerea către politici mai ortodoxe după o serie de prăbuşiri ale lirei şi inflaţie în creştere. Instituţia vrea să reducă volumul KKM pentru a îmbunătăţi eficienţa mecanismului său de transmitere monetară.

Volumul acestor conturi a scăzut cu 1,1%, sau cu 40 de miliarde de lire, la 3,37 trilioane de lire, în săptămâna până pe 25 august, prima scădere în lire în opt luni, arată datele autorităţilor de reglementare BDDK.

În dolari, volumul contului KKM este la un record de 127,6 miliarde de dolari, sau 26% din totalul depozitelor.

Bancherii au declarat pentru Reuters că unele bănci plătesc o dobândă anuală de până la 45% celor care şi-au convertit fondurile deţinute în KKM în depozite în lire, dobânda la depozitele de până la trei luni crescând cu aproximativ 10 puncte în ultima săptămână.

Dar ei au spus că deponenţii au fost precauţi cu privire la mutarea fondurilor în conturile de depozit în lire, având în vedere aşteptările că dobânzile depozitelor vor creşte mai mult.

Mai multe se vor muta în conturi simple în lire - mai degrabă decât în dolari - pe măsură ce se întâmplă acest lucru, au adăugat ei.

În săptămâna încheiată pe 25 august, depozitele în valută ale rezidenţilor şi companiilor autohtone au crescut cu 4,78 miliarde de dolari, potrivit datelor oficiale.

Rezervele internaţionale nete ale băncii centrale au crescut brusc de la nivelurile negative de la începutul lunii iunie. Dar această tendinţă s-a oprit în august la un vârf de peste 15,7 miliarde de dolari, deoarece mai multe conturi KKM au fost închise.

În ultimele trei săptămâni, rezervele nete de valută ale băncii centrale au scăzut cu 1,4 miliarde de dolari, până la 14,3 miliarde de dolari.

Separat, conform datelor bilanţului din primul semestru din calculele unor bănci şi economişti, trei sferturi din cele 127,6 miliarde de dolari deţinute în sistemul KKM fuseseră iniţial convertite din valută străină şi nu din lire.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.