Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După PSD nu rămâne nimic

psd

Fără reforma rambursărilor de TVA și fără reforma fiscală din anii 2009-2011, Ponta nu avea cu să se laude azi. După PSD nu rămâne nimic.

Atacul lui Ponta este mincinos. Ne-a obișnuit cu minciuna, nu este o noutate. Adevărul este că fără reforma rambursărilor de TVA și fără reforma fiscală din anii 2009-2011,  Ponta nu avea cu ce da socoteală azi.

Adevărul este că la 31 decembrie 2008, ANAF avea TVA de rambursat în sold peste termenul legal de 45 de zile în valoare de 4,2 mld lei (cca. 1 mld euro). Cel mai vechi decont de TVA neplătit firmelor era de peste 1400 zile. Știu bine acest lucru domnii Chițoiu și Tăriceanu.

Urmare a numeroaselor reclamații la Comisia Europeană (făcute în anul 2008, în marea majoritate), ANAF a adoptat o serie de măsuri legislativ-organizatorice în anii 2009 și 2010 pentru transparentizarea rambursărilor de TVA și care au dus la ridicarea avertismentelor CE. Concret, s-a dispus ca selecția deconturilor care urmau a fi soluționate să se facă de calculator la nivel național pe principiul ordinii vechimii. Instrucțiunile și ordinele au fost extrem de bine primite de mediul de afaceri, iar FMI si CE au fost încântați de modul cum se corectau problemele grave de întârziere.

În martie 2012, soldul de TVA cu peste 45 zile întârziere la rambursare era la un sfert față de anul 2008, de cca 1,2 mld lei, iar cel mai vechi decont era de cca 160 de zile. Foarte important de precizat este că aceste deconturi erau amânate la plată din cauza unor suspiciuni de solicitare la rambursare a unor sume necuvenite, iar firmele erau supuse unor controale încrucișate.

Mă întreb, dacă nu exista această  „reformă în 2009-2011” cu ce se mai lăuda Ponta astăzi. După PSD nu rămâne nimic. Au blocat controlul marilor averi organizat și legiferat în 2010-2011, dar transmit periodic comunicate de presă legate de verificările făcute  maneliștilor și interlopilor. Peste 3 ani de guvernare PSD au avut nevoie ca să taie panglicile la autostrăzile demarate de către fostul guvern și ca să aibă ”zero” rezultate în controlul marilor averi.

Atașez instrucțiunile și ordinele din 2009-2010 pentru restabilirea adevărului:

1. Instrucțiuni privind rambursarea lunară a TVA din 3 iulie 2009;

2. Ordinul nr. 1308 din 3 iulie 2009 privind unele măsuri pentru soluționarea deconturilor cu sume negative de TVA, cu opțiune de rambursare, precum și pentru stingerea prin compensare sau restituire a sumelor reprezentând TVA aprobată prin decizia de rambursare;

3. ORDIN pentru aprobarea Procedurii de soluționare a deconturilor cu sume negative de taxe pe valoarea adăugată cu opțiune de rambursare publicat în Monitorul Oficial în 26 feb 2010.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.