Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

După Standard & Poor's, și agenția Fitch anunță DEZASTRUL, în urma ieșirii ALDE de la guvernare: În ce PERICOL este România, din cauza crizei politice

fitch ratings

Ruperea coaliției de guvernare în României crește incertitudinea politică, pe fondul unui calendar electoral aglomerat și al creșterii dezechilibrelor macroeconomice, spune agenția de rating Fitch, într-un comunicat de presă în care anticipează un deficit bugetar de 3,4% în acest an.

Agenția consideră că retragerea ALDE din coaliția de guvernare are impact asupra eforturilor de a ține sub control deficitul bugetar în creștere. Incertitudinea politică complică politica economică, într-un moment în care poziția fiscală și cea externă au slăbit. Deficitul bugetului consolidat a fost de 1,8% din PIB în perioada ianuarie-iulie 2019 față de 1,2% și 0,6% în aceeași perioadă din 2018 și, respectiv, în 2017. Acest lucru se datorează creșterii cheltuielilor, combinate cu o creștere a veniturilor mai slabă decât era de așteptat.

Citește și: Oreste râde de blonda care vrea să-l bată pe Klaus Iohannis: Uite cine vrea să fie președinte

„În opinia noastră, măsurile de corecție din rectificarea bugetară aprobată de guvern la începutul lunii august sunt insuficiente pentru a reduce deficitul la obiectivul de 2,76% din PIB. Prognozăm ca deficitul va crește la 3,4% din PIB în 2019, de la 3% anul trecut și credem că proiecțiile guvernului se bazează pe presupuneri optimiste de venituri”, arată agenția.

Deficitul de cont curent a crescut cu aproape 40% în primul semestru, în principal din cauza creșterii puternice a deficitului comercial. Pe 12 luni, deficitul de cont curent a fost de 4,95% din PIB-ul estimat în iunie. Dat fiind faptul că deficitul nu este complet finanțat de investițiile străine directe, această creștere ar putea duce la majorarea datoriei externe. O administrație slabă sau o stază politică prelungită ar putea afecta preocuparea de a îmbunătăți sustenabilitatea fiscală și cea externă pe termen mediu.

Citește și: Surse Cazul Caracal. Ce se va întâmpla astăzi

„Nu este clar dacă guvernul poate merge mai departe cu planurile pentru o creștere a pensiilor de 40% în septembrie 2020 (care va urma creșterii cu 15% din septembrie). Dacă creșterea de anul viitor nu s-ar întâmpla, aceasta ar ușura presiunea de a spori veniturile pentru a susține cheltuielile.

În general, considerăm că incertitudinea politică crește riscurile pentru finanțele publice și de supraîncălzire economică într-o perioadă electorală aglomerată.

Citește și: EXCLUSIV Fostul șef al Poliției Caracal și soția sa, proaspăt pensionați, au încercat să-și ascundă veniturile?

„Am remarcat incertitudinea cu privire la perspectivele finanțelor publice atunci când am afirmat ratingul suveran al României „BBB -” cu perspectivă stabilă în luna mai. Evaluarea este susținută de datoria guvernamentală moderate și de PIB pe cap de locuitor și indicatorii de dezvoltare umană situați peste statele din categoria „BBB”. Elaborarea de politici mai previzibile și credibile ar putea sprijini mai bine consolidarea fiscală sau măsurile pentru îmbunătățirea stabilității macroeconomice”, conchide agenția de rating.

Citește și: Viorica Dăncilă îl atenționează pe Klaus Iohannis: Au trecut deja câteva zile

La finele săptămânii trecute, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's, a reconfirmat ratingul de ţară al României la BBB- cu perspectiva stabilă, dar a atras atenţia că ritmul de creştere al economiei româneşti va rămâne sub 4% în acest an, după care se va reduce în 2020-2021 din cauza încetinirii cererii externe, a reducerii ritmului de creştere a salariilor şi a unui mediu fiscal mai neutru.

Reprezentanţii agenţiei de estimau că deficitul fiscal al României va rămâne la aproximativ 3% din PIB în 2019 pe fondul creşterii solide a PIB-ului, a posibilităţii unor noi dividende din partea companiilor de stat şi a unor noi tăieri ale bugetelor de investiţii.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu profețește un cutremur pentru bugetari: ‘Vi se pregătește ceva!’

Potrivit acesteia, ţinând cont de alegerile ce urmează, deficitul bugetar se va majora uşor în 2020, spre 3,4% din PIB.

"România se pregăteşte de alegeri prezidenţiale în 2019 şi de alegeri locale şi parlamentare în 2020. Având în vedere acest lucru, ne aşteptăm ca deficitul guvernamental să se majoreze uşor la 3,4% din PIB în 2020. Credem că presiunile la adresa bugetului României vor persista până în 2022", consideră analiştii S&P.

Citește și: Alexandru Cumpănașu răspunde la acuzația momentului! Unde a lucrat tatăl său

Ei menţionează că majorarea deficitului la 3,4% din PIB în 2020 va trebui rezolvată de viitorul Guvern.

"Ne aşteptăm ca ajustarea fiscală să includă renunţarea la unele dintre majorările de pensii preconizate în recent adoptata lege a pensiilor. În plus, deficitul mai mare al României ar putea determina Comisia Europeană să demareze o procedură de deficit excesiv în 2020, ceea ce ar facilita prudenţa fiscală. În cele din urmă, ajustarea fiscală ar putea conduce la reducerea consumului guvernamental şi la diminuarea creşterii economice", mai notează S&P.

Citește și: Statul cumpără bancă! Mutare făcută de Guvernul Dăncilă

Agenţia de rating mai semnala că deficitul de cont curent ar putea rămâne ridicat până în 2022, pe măsură ce consumul guvernamental şi cererea internă vor duce la importuri mai mari. Împreună cu încetinirea exporturilor, aceasta va face ca deficitele să depăşească 5% din PIB în perioada 2020-2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.