Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Durere în timpul actului sexual? Cauza poate fi o afecțiune poreclită 'boala celor 3 D'

Radu Pop

Durerea intensă între menstruații, alături de durerea din timpul menstrelor (dismenoree) și de cea din timpul relațiilor intime (dispareunie) formează cei trei „D”, de la durere, indicatori ai unei afecțiuni ginecologice greu de identificat și de tratat: endometrioza. Boala este declanșată de creșterea anormală a țesutului endometrial în afara uterului, afectând în special organele învecinate (ovarele, trompele uterine, colul și vaginul). Însă, deși este o afecțiune benignă, aparent inofensivă, uneori ea poate afecta pe cale sangvină și limfatică și alte organe aflate la distanță, plămânii, inima sau creierul.

În plus, dincolo de manifestările clinice care afectează calitatea vieții, endometrioza poate duce la infertilitate, iar în cazurile mai grave riscă să provoace aderențe, numite și extensii. În această situație, fragmente de țesut fibros, cicatriceal, aderă la organele interne, provocând și alte probleme în funcție de localizarea extensiilor: sângerări digestive, ale tractului respirator, cefalee, tulburări de tranzit intestinal, greață, balonare, mai ales în timpul menstruației. De aceea, de multe ori endometrioza nu este diagnosticată corect, simptomele fiind atribuite altor afecțiuni – boală inflamatorie pelvină, sindrom de colon iritabil, chisturi ovariene sau, în cazuri rare, chiar unor boli pulmonare sau cardiace.

Endometrioza poate fi descoperită în urma unui consult ginecologic riguros, completat de o ecografie transvaginală, care îi oferă medicului informații importante despre structura și funcționarea organelor genitale. Dacă diagnosticul nu poate fi stabilit clar nici prin această metodă, atunci medicul ginecolog poate recomanda și alte investigații: examen RMN, sau o intervenție minim invazivă, laparoscopia, care ajută și la stabilirea stadiului bolii – endometrioză ușoară sau severă.

Laparoscopia se realizează sub anestezie generală și implică introducerea în pelvis a unui tub telescopic, foarte subțire, printr-o mică incizie, pentru a putea observa dacă este prezent țesut endometrial în zona altor organe. Această procedură este standardul de aur pentru diagnosticarea endometriozei, în special dacă este însoțită de o biopsie – prelevarea unei mostre de țesut pentru examenul anatomopatologic.

După stabilirea diagnosticului de certitudine, medicul ginecolog va recomanda tratamentul potrivit, pentru eliminarea simptomelor și restabilirea fertilității. Terapia trebuie să înceapă cât mai repede, mai ales dacă pacienta își dorește să rămână însărcinată, întrucât, uneori, chiar și în ciuda unui tratament medicamentos corect, boala are tendința să recidiveze. Din acest motiv, tratamentul de elecție este cel chirurgical, tot printr-o intervenție laparoscopică, care permite eliminarea focarelor de endometrioză. De obicei, operația este urmată de un tratament hormonal, care suprimă menstruația timp de mai multe luni, astfel încât riscul de recidivă să fie cât mai redus.

La clinicile SANADOR, pacientele beneficiază de consultații și investigații medicale complete pentru diagnosticarea precisă și rapidă a diferitelor afecțiuni ginecologice, inclusiv a endometriozei. Dacă este necesar tratament chirurgical, intervenția se poate realiza minim invaziv, printr-o procedură robotică, cu recuperare rapidă și risc redus de complicații. Spitalul Clinic SANADOR dispune de cel mai avansat sistem de chirurgie robotică existent în prezent – da Vinci Xi, care și-a dovedit eficiența în tratamentul mai multor afecțiuni ginecologice: histerectomii, miomectomii și în chirurgia endometriozei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.