Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Echipa de șah a României are șanse mari la o medalie în întrecerea celor mai bune cluburi de șah din Europa

Între 3 și 10 octombrie, România participă la cea mai importantă competiție de șah interclub din Europa, Cupa Europeană a Cluburilor de Șah, ce va avea loc în localitatea austriacă Mayrhofen. Grupul și Fundația Superbet duc România pentru prima dată la parada celor mai buni jucători internaționali de șah, în frunte cu actualul campion mondial, Magnus Carlsen.

Surpriza uriașă este însă echipa masculină aliniată de țara noastră în cea mai puternică întrecere șahistică a Europei – fostul campion mondial, Viswanathan “Vishy”Anand, cel mai bun jucător maghiar de șah, Richard Rapport, care de anul acesta va juca pentru România, cei mai buni doi șahiști români ai momentului, Bogdan Deac și Constantin Lupulescu, cel mai promițător junior român, David Gavrilescu, cel mai bun antrenor de șah al momentului, Ivan Sokolov și senzația verii la Olimpiada de șah de la Chennai, juniorul de 16 ani, Dommaraju Gukesh. Alături de ei, vor juca și Dieter Nisipeanu, singurul șahist român care a câștigat un campionat european de șah (în 2005) și căpitanul echipei și managerul secției de șah al CSU ASE, Tiberiu Georgescu. În echipa de feminin, vor juca Irina Bulmaga, Atalik Ekateria, Jovana Rapport, Dinara Saduakassova și Marsel Efroimski.

Competiția, ajunsă la ediția a 37-a la masculin și a 26-a la feminin, are loc la scurt timp după ce cel mai puternic club de șah românesc, CSU ASE a intrat în parteneriat cu grupul și cu Fundația Superbet. De altfel, la Cupa Europeană a Cluburilor de Șah, supranumită și “Liga Campionilor la Șah”, campioana României va juca sub noua sa denumire – CSU ASE Superbet.

“Este un dream team cu talente excepționale naționale și internaționale, coagulat de noii noștri parteneri. Cu toți acești jucători valoroși, România are mari șanse la un loc pe podium la această ‘Champions League’ a Șahului”, a declarat căpitanul echipei României, Marele Maestru internațional Tiberiu Georgescu.

Magnus Carlsen, care va lupta alături de clubul său norvegian, Offerspill Chess Club, va juca în Austria pentru prima dată în calitate de campion mondial. Fostul campion mondial, și actualmente Deputy President al FIDE din august a.c., Viswanathan Anand își face prima apariție în echipa unuia dintre favoriții la medalie, clubul român CSU ASE Superbet, reprezentând România.

Din echipa României mai fac parte Dommaraju Gukesh, talentatul șahist indian de 16 ani care a făcut senzație la Olimpiada de șah de la Chennai, desfășurată vara aceasta – a reușit o serie de victorii în opt partide consecutive, inclusiv în fața fostului finalist al Campionatului Mondial Fabiano Caruana, cel din urmă putând fi urmărit și la București în cadrul Superbet Chess Classic Romania 2021 și 2022.

“După Grand Chess Tour, turneul care aduce la București an de an cei mai buni zece jucători ai lumii, participarea echipei României la cea mai puternică întrecere interclub de șah din Europa, este ceva ce nimeni din comunitatea șahistică românească nu-și imagina acum doi-trei ani. Am strâns sub drapelul României o echipă puternică și sper să prindem podiumul, iar reușita să îi inspire atât pe șahiștii români care fac deja performanță în șah, dar și pe părinți, pe copiii și pe tinerii din România. Obiectivul grupului și al Fundației rămâne popularizarea șahului, un sport care poate schimba destine și generații”, a declarat Augusta Dragic, Președinta Fundației Superbet.

Unul dintre cei mai importanți adversari ai CSU ASE Superbet la această competiție va fi clubul ceh Novi Bor, pentru care va juca cel mai bun șahist austriac, Markus Ragger.

Sunt înscrise 70 de cluburi la categoria open și 17 la categoria feminină, un total de 87 de cluburi (aproximativ 600 de persoane), ceea ce reprezintă un record de participanți, după cum a ținut să remarce directorul competiției, Johann Pöcksteiner. De precizat că în contextul războiului din Ucraina, cluburile din Rusia și Belarus nu participă în urma deciziei FIDE și a Uniunii Europene de Șah. Jucătorii ruși pot juca, dar sub un steag neutru.

Sunt așteptate și șahistele Marija Muzychuk și Anna Ushenina, două foste campioane care vor participa la aceeași întrecere care pune față în față și cele mai bune cluburi feminine de șah din Europa.

Partenerul oficial live al evenimentului este Chess24, iar meciurile vor fi transmise în direct și comentate de mari maeștri prezenți în mod obișnuiți pe platforma Chess24. Sintezele zilelor de întrecere vor fi făcute de experți de la fața locului și transmise pe Facebook, Instagram și Youtube.

Prin Fundația Superbet, Grupul Superbet, cel mai mare operator din industria de Betting & Gaming din România, derulează o varietate de programe CSR prin care se implică în viața comunității.

Fundația promovează educația, performanța, valorile culturale și susține realizarea unor acțiuni și materiale (cărți, filme, programe culturale etc.) care contribuie la educație, informare corectă sau la dezvoltarea unor abilități.

Din 2019 încoace, Fundația Superbet continuă să finanțeze proiectul de suflet, șahul.Din 2019, este și partener strategic al Federației Române de Șah. Și din același an, aduce în București, an de an, elita șahului mondial, care participă la circuitul internațional Grand Chess Tour, inspirat de Garry Kaparov.

În 2022, Fundația a demarat și proiectul-pilot“Șahul – de la învățarea în clasă, la povești de spus acasă – „The SuperGambit”. Bazat pe metodologia dezvoltată de Fundația pentru Șah Kasparov, proiectul este implementat în parteneriat cu Asociația Step by Step.

 

Cupa Cluburilor Europene de Șah (ECCC) este un turneu anual care aliniază echipele de club din Europa și este organizat de Uniunea Europeană de Șah.

Competiția se desfășoară cu sistemul elvețian în șapte runde. Este format din două secțiuni, deschisă și feminină, fiecare echipă prezentând șase și, respectiv, patru jucători la fiecare meci.

Turneul a luat naștere în spațiul fostei federații iugoslave, unde competițiile de cluburi de șah erau foarte populare. Din 1996, a fost introdusă și competiția feminină.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.