Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Economia maghiară tremură. Agențiile de rating financiar au retrogradat Ungaria

fortune.com
recesiune-economie-criza

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a revizuit vineri în scădere ratingurile pe termen lung şi scurt în monedă locală şi în valută atribuite Ungariei, de la "BBB/A-2" la "BBB-/A-3", citând inflaţia ridicată persistentă şi presiunile externe, transmite Reuters, conform Agerpres.

Încetinirea economiei, creşterea facturilor la energie şi suspendarea celei mai mari părţi a fondurilor europene pun presiune asupra finanţelor statului, în timp ce ratele dobânzilor stabilite de Banca Centrală a Ungariei sunt cele mai ridicate din Uniunea Europeană, se arată în comunicatul S&P.

Conform datelor Eurostat, în rândul ţărilor membre UE, cea mai ridicată inflaţie în decembrie se înregistra în Ungaria (25%), Letonia (20,7%), Lituania (20%) şi Estonia (17,5%). Urmează Cehia (16,8%), Polonia (15,3%), Slovacia (15%), Bulgaria (14,3%) şi România (14,1%).

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca în 2023 rata inflaţiei în Ungaria să se situeze la 16%, cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani, creşterea economiei urmând să stagneze, în urma ratelor ridicate ale dobânzilor, a încetinirii avansului economiei mondiale şi a scăderii cererii, din cauza creşterii costului vieţii.

S&P se aşteaptă ca Executivul ungar, care s-a angajat să reducă anul acesta deficitul bugetar la 3,9% din PIB, să reducă gradual, în următorii doi ani, deficitele fiscale.

Săptămâna trecută, agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit de la stabilă la negativă perspectiva ratingului pe termen lung în valută atribuit Ungariei şi a confirmat la "BBB" calificativul pe termen lung.

De asemenea, agenţia se aşteaptă la o încetinire a creşterii economiei Ungariei la 0,4% în 2023, de la 4,7% în 2022.

În decembrie, Comisia Europeană a decis să nu acorde Ungariei cele 22 miliarde euro fonduri de coeziune care îi reveneau până când aceasta garantează că programele pentru utilizarea lor respectă prevederile Cartei Europene a Drepturilor fundamentale în materie de independenţă a Justiţiei, legi educaţionale, libertate academică şi drept de azil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.